Не е виц! Перник отбелязва световните дни срещу насилието, основано на пола

От днес до 10 декември серия от събития поставят на дневен ред проблема за насилието и подкрепата на пострадалите

Новини
16:42 - 25 Ноември 2022
1934
Не е виц! Перник отбелязва световните дни срещу насилието, основано на пола

Фондация „П.У.Л.С.” Перник ще се включи в отбелязването на световните дни срещу насилието, основано на пола, съобщиха от организацията. Инициативата започва ежегодно на 25 ноември - Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември - Международен ден на правата на човека.

Тазгодишният призив на глобалната кампания е “Обединени! Активизъм за край на насилието над жени и момичета“.

В този период в миньорския град ще има серия от събития, целящи да поставят на дневен ред проблема за насилието и възможностите за подкрепа на пострадалите.

Приблизително една от три жени на възраст над 15 години по света е била подложена на физическо или сексуално насилие от интимен партньор поне веднъж в живота си. Всяка година хиляди български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на насилие. През тази година най-малко 19 жени са загубили живота си вследствие на агресивното поведение на техния настоящ или бивш партньор, посочват от неправителствената организация.  

Насилието, основано на пола, е сред най-сериозните обществени проблеми в световен мащаб, а причините за това са много. Жените са изложени в по-голяма степен на ниски доходи, енергийна бедност и липса на достъп до основни блага като здравеопазване, образование и жилище, отбелязват още от фондацията.