Не е за вярване: Докторите вече не бягат в чужбина, остават да ни лекуват

Има рязък скок на медиците, решили да практикуват в България, сочи анкета

Новини
17:29 - 04 Март 2024
3179
Не е за вярване: Докторите вече не бягат в чужбина, остават да ни лекуват

Анкета показва, че за първа година повечето от половината новозавършили лекари искат да останат у нас. Тенденцията се обръща за първи път от 10 години насам.

„Последните 2-3 години съотношението на тези, които искат да заминат за чужбина, и на тези, които искат да останат в страната - е 50 на 50. Тази година има доста рязък скок на желаещите медици, завършили у нас, да останат в България ”, обясни съставилият анкетата д-р Милко Пенев. 

Причината за промяна на тенденцията може да е пандемията. „Защото голяма част от студентите по медицина влязохме в болниците. Имаха възможност да практикуват, свикнаха със системата. Видяха нейните недостатъци и предимства. И това се отрази на крайните решения на колегите”, коментира още д-р Пенев.

„БЛС полага усилия да задържи младите лекари и да направи привлекателна професията в България. Разбира се, това е дълъг процес. Не може да стане рязко и изведнъж. Но по време на пандемията застанаха до нас опитните лекари и видяха, че и в България може да се прави медицина”, обясни проф. д-р Милена Станева, член на УС на БЛС.