Не гладувайте! Това води до гняв и раздразнителност

Повечето от участниците в проучването са жени

Новини
21:47 - 14 Август 2022
2303
Не гладувайте! Това води до гняв и раздразнителност

Когато човек е гладен в него нахлуват редица негативни емоции. Това намери подкрепа и в изследване на европейски учени. Използват се съвременни технологии, за да се улови връзката между чувството на глад и емоционалното състояние на хората. Това от своя страна може да повлияе подсъзнателно и на човешкото поведение.

С изследването се заемат учени от Великобритания и Австрия. Резултатите показват, че реално гладът наистина води до раздразнителност, неудоволствие и гняв. Те са публикувани в PLOS ONE.

В проучването участват 121 човека, като само 64 от тях завършват експеримента. Те са били на възраст от 18 до 60 години. Повечето от участниците са жени. Попълват се няколко пъти дневно определени анкетни карти. Следи се за появата на чувство на глад, също удоволствие, гняв, раздразнителност и възбуда. Отчитат се промени в стойностите на почти всички състояния, освен при възбудата, където не се наблюдава конкретна връзка с глада.

Учените се надяват, че знанието за това, че определени емоции са продиктувани от появата на глад, може да помогне на хората да избегнат неприятни ситуации в ежедневието. Когато човек е наясно, че дадена негативна емоция е възникнала не, защото хората около нас с нещо са ни подразнили чрез думи, поведение или дела, а защото има друга причина, може по-добре да установи контрол върху нея. В този случай причината е физическия дискомфорт предизвикан от чувството за глад.

Тоест, трябва да търсим причината в нас и следователно в наши ръце е да я отстраним. Така биха могли да се избегнат кавги и разправии за незначителни неща. Най-малкото може да се въздържите от спорове, когато сте гладни и така да ги избегнете. Защото след като се нахраните, е възможно светът и хората в него да ви изглеждат много по-добре.

Изследователите установяват, че гладът не води автоматично до негативни емоции. Обикновено те се появяват несъзнателно и не е задължително гладните да се чувстват гневни или раздразнителни. Така възниква въпроса и защото при едни се появяват негативни емоции, а при други - не. За съжаление учените не дават такъв отговор, но може да се предположи, че от значение е факта, доколко човек може да контролира своето емоционално състояние. Ако искате да се научите, може да се занимавате с йога или друга система за възстановяване на здравето.