Не го пробвайте: Само четири символа могат да сринат вашия iPhone

Определени комбинации от символи водят до срив на устройството, но без сериозни заплахи за сигурността

Новини
14:40 - 22 Август 2024
2752
Не го пробвайте: Само четири символа могат да сринат вашия iPhone

Потребителите на iPhone и iPad трябва да бъдат внимателни с определени комбинации от символи, след като онлайн източници съобщиха за новооткрит бъг в операционните системи iOS и iPadOS.

Според докладите, въвеждането на символите "":: в полето за търсене може да доведе до моментен срив на устройството, като засегне основното приложение Springboard, което управлява началния екран.

Този проблем се проявява при въвеждане на посочените символи в лентата за търсене в приложението Settings (Настройки) или при търсене в библиотеката с приложения. Някои потребители съобщават, че сривът може да бъде предизвикан и при въвеждане на "": и след това всеки друг четвърти символ. Резултатът е срив на Springboard, който води до рестартиране на заключения екран на устройството.

В някои случаи екранът става черен за секунда, но устройството бързо възстановява нормалната си работа.

Въпреки че проблемът може да изглежда сериозен, експертите уверяват, че той не представлява заплаха за сигурността на устройствата и не може да бъде възпроизведен дистанционно. Това означава, че потребителите не трябва да се притесняват за злонамерени атаки, базирани на този бъг.

Подобни проблеми не са нови за устройствата на Apple, като в миналото са се появявали и други бъгове, които могат да предизвикат срив на системата при определени условия. Очаква се Apple да реагира бързо и да отстрани грешката чрез бъдеща актуализация на iOS и iPadOS.

Представители на Apple все още не са коментирали официално този проблем, но потребителите могат да очакват, че компанията ще пусне съответната кръпка, която да реши проблема в някоя от предстоящите актуализации на операционните системи.