Не, и ФБР няма да отключи айфона на Алексей Петров

Родните експерти се затруднили да пробият защитата на телефона, молят за помощ американските си колеги

Новини
16:20 - 19 Декември 2023
109796
Не, и ФБР няма да отключи айфона на Алексей Петров

Отключването на телефона на Алексей Петров затрудни нашите експерти. Затова те са се обърнали към ФБР за помощ.

„Имаме уверението, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията, която би могла да ни помогне“. Това призна градският прокурор на София Илияна Кирилова.

Едва миналата седмица от Софийската градска прокуратура се сетиха, че експертиза на айфона на убития през август Алексей Петров трябва да внесе яснота за евентуалния мотив за стрелбата срещу бизнесмена. „Тя вече е поискана“, съобщи  Илияна Кирилова. 

„Имахме известно затруднение да намерим експерти, които да я изготвят“,

посочи градската прокурорка на София. Тя не се ангажира със срокове за колко време ще бъде готова експертизата, но посочи, че има големи очаквания към резултатите от нея.

Алексей Петров отнесе доста тайни в гроба

Повечето хора по света, но очевидно не и градският прокурор на София, знаят, че Apple постоянно работи за подобряване на нивото на сигурност на всички устройства, които поддържа, независимо дали става въпрос за смартфони или таблети.

Компанията държи изключително много на сигурността при устройствата, които произвежда,

именно и заради това някои видове отключвания е невъзможно да бъдат осъществени.

Технологичният гигант от Купертино, Калифорния, нерядко е бил молен от властите в САЩ, вкл. съдебните, да отключи устройствата на жертви или заподозрени за различни престъпления и отговорът винаги е един и същи: Не.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук е

твърдо против вграждането на „задни врати“ за достъп до данните на потребителите,

а според него компрометирането на сигурността на смартфоните би довела до безпрецедентно навлизане в личния живот на всеки, защото смартфонът притежава все повече и повече лична информация и

на практика „знае“ и най-съкровените ни тайни.

Има документирани съвсем ограничен брой случаи, в които някой въобще е успял да проникне, ако думата изобщо е уместна, в айфон. Такава е базираната в Израел американската компания NSO Group, уж специализирана в създаването на “инструменти срещу престъпността и тероризма”, но по същество търговец на кибер оръжия. „Хакерският“ им опит се състои в инсталиране на зловреден софтуер, който изпява скритата в устройството информация. Много скоро (2016 г.) след като експериментите им стават известни, Apple запуши тази пробойна в сигурността.

Неотдавна Apple предложи ново ниво на сигурност Lockdown Mode,

защита, която може да бъде опционално активирана от потребителите. Компанията е толкова уверена в качеството на своето изпълнение, че обеща да даде до 2 млн. долара на всеки който намери вратички в новия Lockdown Mode. Това е стандартна праткика за доста големи технологични компании, но конкретната сума е доста крупна.

Затова упражнението на българската прокуратура ще завърши единствено с плащане на такси за куриерска услуга до щатите и нищо повече.