Не искате ваксина? Няма пътуване за вас!

Международната асоциация за въздушен транспорт въвежда цифрови паспорти

Свят
14:36 - 27 Януари 2021
3780
Не искате ваксина? Няма пътуване за вас!

Пътуването без отрицателен резултат от тест за коронавируса, без тест за антитела или без ваксина може да се окаже мисия невъзможна съвсем скоро. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) вече започва изпитания и въвеждане на цифрови паспорти на базата на блокчейн, които съдържат резултати от тестове за коронавирус и информация  за ваксини. Паспортите ще бъдат задължителни за всички пътуващи, съобщава Insmarket.bg, цитирайки Фориншурер.

Според ръководството на асоциацията, тази стъпка ще позволи да бъдат отслабени карантинните ограничения по света. Паспортът IATA Travel Pass ще се пази в смартфона на ползвателя като приложение. Тестването на технологията започва следващия месец. Към момента в програмата участват четири големи авиокомпании. Singapore Airlines и British Airways планират първият етап на тестовете да започне през февруари, а Etihad и Emirates – през април.

От асоциацията обещават технологията IATA Travel Pass да даде на пътуващите пълен контрол над личните им данни. Приложението ще действа като двустранен комуникационен инструмент, който ще може да предава информация на държавни институции, центрове за ваксиниране и авиокомпании. Няма да има централизирана база данни, затова и никой няма да може да ги краде. Информацията е собственост на пасажера и той ще я представя на авиокомпанията при поискване. Цифровият паспорт ще включва 4 основни интерактивни модула с отворен код:

 – регистър на здравните изисквания: позволява на пътниците да намерят точна информация за пътуванията, тестовете и изискванията за ваксина за тяхното пътуване;

– регистър на центровете за тестване / ваксинация: позволява на пътниците да намерят центрове и лаборатории, които отговарят на стандартите за тестване / ваксинация по тяхната дестинация;
– лабораторно приложение: позволява на оторизирани лаборатории и тестови центрове да изпращат на пътниците сигурно резултатите от теста или сертификатите за ваксинация;

– безконтактно приложение за пътуване: позволява на пътниците да създадат „цифров паспорт“, да проверят дали техният тест / ваксинация отговаря на разпоредбите и споделя сертификата за теста или ваксинацията с властите, за да улесни пътуването. Може да се използва от пътуващите за управление на документацията за пътуване цифрово и безпроблемно по време на пътуването.

Ако здравословното състояние и ваксинирането на потенциалния пасажер отговарят на международните изисквания, той ще може да пътува без ограничения.