Не кръчми: Два дни култура и духовност в Сандански (ПРОГРАМА)

Актуални новини
10:48 - 27 Април 2022
1458
Не кръчми: Два дни култура и духовност в Сандански (ПРОГРАМА)

Култура, духовност и фолклор предлага двудневната програма за празника на Сандански. Традиционно градът празнува на Светли четвъртък, което е свързано с изконните традиции на нашия край, каза за БТА кметът на Сандански Атанас Стоянов.

Тази година празничната програма започва от днес с колоездачна обиколка на града.

Светите братя Козма и Дамян са нашите духовни покровители и пазители на град Сандански от векове, и ще почетем духовно нашите закрилници, посочи Атанас Стоянов. В 16:00 часа жителите и гостите на Сандански ще посрещнат чудотворната икона на Света Богородица от Мелник и с литийно шествие светинята ще бъде отнесена в манастира „Св. св. Козма и Дамян“, където утре ще се извърши водосвет и тържествена литургия.

Община Сандански е организирала и богата културна и фолклорна програма, в която всеки да намери себе си – от най-малките до най-възрастните, за да усети всеки този празник, защото в трудните времена, в които живеем, празниците са свързващото звено, което обединява всички, каза още кметът.

Празникът на Сандански ще продължи тази вечер с концерт „JAZZ под небето“ с участието на Белослава. В четвъртък ще има фолклорна програма, празнично шествие на детските състави в общината и концерти. В следобедните часове са организирани и народни борби.