Не крадете! Пребъркват торбите на съмнителни клиенти в „Била” и "Лидл"

Младежи опитват да лъжат машинките за самообслужване, крият продукти

Новини
20:34 - 22 Май 2024
7633
Не крадете! Пребъркват торбите на съмнителни клиенти в „Била” и "Лидл"

Големите магазини се видяха в чудо от нашествието на крадци, които отмъкват храни и напитки от щандовете и накрая затегнаха мерките. Особено рискови за хипермаркетите се оказаха така удобните устройства за самообслужване на клиентите, които дават възможност на тарикатите да се измъкват с повече стока, отколкото реално са маркирали и платили на машинките.

Хитреците, сред които най-много са младежите, често се възползват от устройствата, на които купувачите сами маркират покупките и плащат с карта и си взимат по повече продукти. На екранчето обаче записват по-малко стоки – например вместо 4 коли, които са взели, маркират 2, а вместо 2 шоколада – един. „Това за съжаление много често се случва. Устройствата, които са направени за комфорт и за да спестим опашките на клиентите, се превърнаха в оръжие на крадците.”, жалват се продавачите.

Така нелоялните клиенти ощетяват магазините и правят „бомба” на търговските обекти, и то абсолютно безпроблемно.  

Въпреки че около устройствата се навъртат служители на магазините, които трябва да наблюдават клиентите и евентуално да им съдействат при технически проблем, магазинерите са уморени и разсеяни и не могат да гледат всеки какво маркира на няколко апарата едновременно.  

В някои магазини, като „Била” и „Лидл” в зоните с устройствата за самообслужване вече има специални вратички, които допускат излизане от територията само с касов бон. Това обаче изобщо не решава проблема с кражбите. През вратичките се излиза и с бележка за 1 платена стока, докато в чантата може да има още няколко неща. Няма сигнална система, нито аларма, която да сигнализира, че се изнася неплатена стока.  

Затова и напоследък магазините прибягват до съвсем аналогови мерки – специални служители дебнат клиентите и ако видят нещо съмнително, директно проверяват багажа на нарочен клиент. Проверките напоследък са доста чести, така че не се учудвайте ако в хипермаркета ви накарат да отворите торбата и да проверят продукт по продукт дали сте платили всичко, което пише на касовата бележка. Затова и в никакъв случай не изхвърляйте касовия бон, преди да сте напуснали магазина.