Не Лондон или Виена , цяла Европа е опасна за Христо Грозев

Путин прави ежедневни опити да убие Навални в затвора - праща му туберкулозни съкилийници, разкри българският журналист

Политика
20:20 - 19 Март 2023
5727
Не Лондон или Виена, цяла Европа е опасна за Христо Грозев

Информацията, че не е безопасно да присъствам на наградите БАФТА в Лондон, стигна по неофициални канали до мен. Сега официално само ми се казва, че не е безопасно да бъда в Европа и че тече разследване.

Това заяви журналистът от разследващия разследващата група Белингкат Христо Грозев пред бТВ, след като тази седмица документалният филм "Навални", който разказва как е отровен руският опозиционер Алексей Навални, спечели "Оскар". 

"Докато тече разследването, не ми дават конкретна информация, но пристигна по неофициален канал информация, че е имало арести в Англия", призна Грозев. По думите му може би арестите не са свързани конкретно с него, а с колегата му Роман Доброхотов, който също е участвал в това разследване и е базиран в Англия.

Грозев разкрива още, че Алексей Навални отново моли пред съда противоконституционното си задържане в карцера, при това за над 6 месеца. Адвокатът на руския опозиционер е научил за Оскара на документалния филм през видеовръзка. 

"Но ако трябва по-сериозно да отговоря на това какво е неговото състояние, ние не знаем това, тъй като не биват допускани до него граждански лекари, само лекарите на затвора имат достъп до него и той страда от недиагностицирана докрай болка в гръбначния стълб, която започва след отравянето и досега не спира, а расте.

Така че е напълно възможно да е свързана с нарушение на нервната система в тялото му, но той не може да получи досега достъп до квалифицирана медицинска помощ и това е единият проблем, с който се сблъсква", казва още българският журналист от "Белингкат". 

И добавя, че ФСБ, затворите в Русия ползват затворници като биологични оръжия. Причината за това са серия данни, че многократно при Навални се праща съкилийник, лежал преди това в инфекциозно отделение - заради ковид, с туберкулоза...