Не можело? 5000 стоки с таван на цените във Франция

Финансовият министър Бруно льо Мер е недоволен от двуцифрената инфлация при храните

Новини
18:08 - 01 Септември 2023
4358
Не можело? 5000 стоки с таван на цените във Франция

Броят на стоките във френските супермаркети с таван на цените ще скочи двойно до 5000, обяви финансовият министър на страната Бруно льо Мер на фона на пореден месец с двуцифрена инфлация на цените на храните, съобщава CNN.

Припомняме, че идеята за налагане на подобна (но несравнимо по-скромна по мащабите си) мярка у нас доведе до бурен протест от страна на търговци,  производители и постоянно висящи по сутрешните блокове на телевизиите „експерти". Мярката не била пазарна. Чудно как френските власти не виждат в това саботаж на капитализма и свободния пазар.

Франция се бори с рязкото поскъпване на хранителните продукти, като първоначално опита да прокара мярката чрез преговори и доброволни решения на бизнеса.

През юни министърът обяви, че 75 от водещите хранителни компании са се съгласили да намалят цените си с оглед и на намаляващите цени на суровините.

Въпреки това, цените на храните са скочили с 11,1% на годишна база през юли, което повече от два пъти размера на общата инфлация.

Льо Мер обяви нов подход - моментално падане на цените в супермаркетите на тези продукти, чиито производители са обявили поевтиняване. По думите му много дистрибутори в момента печелят от това, че купуват по-евтино, а продават на същите или по-високи цени.

Спазването на този режим ще се гарантира с проверки и наказания при нарушения.

Бруно льо Мер директно атакува "големите индустриални групи" като Nestle, PepsiCo и Unilever за това, че правят "малко, но не достатъчно", за да помогнат на френските потребители. Без да споменава конкретни имена, той посочи, че някои от компаниите се хвалят публично, че са намалили цените си... а реално става дума за части от процента.