НЕ НА ВОЙНАТА: Руският патриарх Кирил е уведомен за смъртта на Неофит, но не е поканен на опелото

На другите църкви е изпратен редът за опелото на Негово Светейшество, уточни митрополит Йоан

Актуални новини
10:03 - 15 Март 2024
3349
НЕ НА ВОЙНАТА: Руският патриарх Кирил е уведомен за смъртта на Неофит, но не е поканен на опелото

Руският патриарх Кирил е уведомен от българския Свети Синод за кончината на патриарх Неофит, но руският архиерей не е поканен за опелото на Негово Светейшество в събота. Причината е руската агресия спрямо Украйна и факта, че Руската православна църква и патриарх Кирил подкрепят и благославят инвазията срещу Украйна. Това можем да прочетем зад дипломатичните думи на Варненския митрополит Йоан, който в момента временно ръководи Синода след смъртта на патриарха.

Дядо Йоан доста завоалирано обясни, че Българската патриаршия е информирала руския патриарх Кирил за кончината на патриарх Неофит и писмото има уведомителен характер. На останалите православни църкви обаче е изпратен и редът за опелото на 16 март в митрополитския храм "Света Неделя".

Досега присъствие на погребението са потвърдили Вселенският патриарх Вартоломей, сръбската, македонската и албанската църкви.

Относно евентуалното присъствие на руския патриарх Кирил митрополит Йоан коментира: „Той е патриарх, той е сред всички патриарси и това, че в момента е онзи голям потрес с войната между два православни народа – руския и украинския, е нещо, което тежко се преживява. Затова и направихме уведомително писмо“.

В руските медии доста телеграфно се отбелязва смъртта на Българския патриарх и се добавя, че той се е опълчил на Русия.

В началото на тази година в посланието си за Богоявление за пръв дядо Неофит остро осъди руската агресия спрямо Украйна. По това време Негово Светейшество вече беше в болница и бе тежко болен, но се предполага, че посланието е било съгласувано с него.

"В Господа е нашата надежда и сега, пред лицето на безброй лични и обществени трагедии и на толкова силно бушуващата сила на злото.

Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава.

Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници. Такава е и нашата Българска армия, затова днес молитвите ни към Всеподателя Бога са за славното ни войнство и за неговия висок дух, за да може то, с Божията помощ, с успех да изпълнява своята жертвена и родолюбива мисия. Бог да пази свободна и независима България!", се казваше в Богоявленското послание на патриарх Неофит.

След това остро осъждане на войната и на агресията спрямо Украйна Руската православна църква е зачеркнала Българската патриаршия от списъка на братските православни църкви, твърдят запознати с църковните дела.