Не покана: Повиквателна за „Когато момчето става мъж”

Култура
11:58 - 03 Февруари 2022
2995
Не покана: Повиквателна за „Когато момчето става мъж”

Повиквателна вместо покана разпраща етнологът Илия Вълев за изложбата "Когато момчето става мъж...", която представя наборната военна служба през социализма.

Д-р Вълев, който е уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново, изследва наборната военна служба от десет години насам и тя е тема на неговата дисертация, разказа той за БТА.

Занимава се с нея, защото той не е бил наборен войник и освен за него, за цяло едно поколение този период от историята на мъжете е интересен, понеже не е изживян.

Наборната военна служба на практика е съвременният ритуален процес по възмъжаване на момчетата. През Възраждането коледуването е било ритуалът, през който момчетата са възмъжавали и са ставали мъже, а впоследствие наборната военна служба е поела тази функция, разказа етнологът.

Затова и самата изложба представя един ритуален процес, който започва с военно-медицинските комисии, където е първият граничен преход към възмъжаването. Следва цикъл от обичаи, свързани с войнишкото изпращане, първите 40 дни в казармата, военната клетва - като много важен военен и обществен ритуал, проследява се животът в условно оставащите 700 дни и накрая завършва с уволнението.

Етнологът д-р Вълев се занимава с тази проблематика вече десет години, а изследването обхваща казармата през социалистическия период - от 1944 до 2008 година в България. Следващите му намерения са да изследва наборната военна служба след демократичните промени до 2008 година и да направи сравнение, защото разликите в двата периода са големи, посочи той.

Парадната униформа, която е много важен момент във войнишката служба за различните видове войски, е един от акцентите в експозицията. Тя влиза в облеклото на наборните войници в края на 70-те и началото на 80-те години, но дотогава войниците са били с така наречените "въшкарници" или съответната лятна униформа, уточни д-р Вълев.

Казарменото всекидневие е доста динамично, затова отделни витрини са посветени на хигиената в казармата, на нормативните сборници и законодателните документи, на личните вещи и казармените писма до семейството и любимите жени, посочи той.

Интересни акценти са експонатите, описващи изпращането на младите мъже в казармата - куфар с лични вещи, но облепен с женски образи от тогавашното списание "Жената Днес", костюм с гумен заек, вместо вратовръзка и социалистически петолевки, вместо пагони.

Въоръжението, характерно за периода, както и самоделните устройства, които войниците са правили за почистването на цевите на оръжието, също представляват интерес за посетителите на изложбата.

Тя започва с учебник по Начално военно обучение и униформа, която са носели средношколците до 1989 година, когато задължително е трябвало да разглобяват и сглобяват автомати, за се учат на строево подреждане и да спазват устав, независимо от пола си.

Хората се интересуват от темата за казармата, без значение дали я има или не, тях ги вълнува каква е нейната същност, посочи Вълев.Освен младежите от темата са привлечени и хората, които са служили в различните видове войски, показват наблюденията на организаторите на изложбата. Тя вече е била открита в Димитровград и Велики Преслав.

След цялата разходка на изложбата има и развлекателно-опознавателна част. В нея за децата има интерактивни игри, за родителите им, които не са били част от казармената действителност - възможност да направят своя портретна снимка върху матрица от военна книжка, а за "наборите" - книга за впечатления и спомени.

Временната експозиция, подредена в Музей "Възраждане и Учредително събрание", е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело". При посещението е необходим зелен сертификат и спазване на противоепидемичните мерки.