Не пуснаха Иванчева на изборите за кмет

Политика
11:01 - 25 Септември 2019 (обновена)
4409
Не пуснаха Иванчева на изборите за кмет

Общинската избирателна комисия в София отказа да регистрира за участие в местните избори през октомври Десислава Иванчева, показва решение на комисията. То е публикувано късно вчера. Самата Иванчева подаде последна молба за регистрация.

Повод за отказа е постъпване на документите в 17,07 часа на 24 септември, при положение че срокът за това е изтекъл в 17 часа. В съобщението се посочва, че след този час няма постъпили други предложения за регистрация на кандидатски листи. "Поради което комисията счита, не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво", е официалната позиция на комисията.

Като друг проблем се посочва, че част от документите не са били структурирани в EXCEL, каквото е изискването. "Това е умишлено отстраняване. Мафията се уплаши от мен!", реагира веднага Десислава Иванчева.

В края на май осъдената на 20 години затвор на първа инстанция за даване на подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" участва като независим кандидат в изборите за Европейски парламент и спечели 1,55% от гласовете. Сега Иванчева беше предложена за кмет от ПП "Християндемократическа партия на България" за участие в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г.

Според политически наблюдатели, е напълно възможно Иванчева умишлено да не е спазила крайния срок, за да има мотив да обвини ЦИК, че не я допуска на избори и се страхува от нейното явяване. Източник на Lupa.bg още преди седмица заяви, че блондинката е била помолена от "Демократична България" да не се явява на изборите за кмет, за да не отцепва от гласовете им. Очакваше се Иванчева да получи около 3-4% на изборите, които може да са определящи за участието на "Демократична България".