Не разрешиха на Каролев да даде кръвна плазма, бил стар

Изкарах коронавирус,имах много антитела, това са бюрократични тъпотии, изригна финансистът

Новини
12:17 - 30 Октомври 2020
584
Не разрешиха на Каролев да даде кръвна плазма, бил стар

Икономистът Владимир Каролев се възмути, че не може да дари животоспасяваща кръвна плазма, въпреки желанието си. Той сподели във фейсбук, че не са му позволили, тъй като не влизал във възрастовата граница до 55 години:

"Аз изкарах COVID-19, имах много антитела и исках да даря плазма. Не можело понеже до 55 г. можело, а аз съм на 59. Тъпотия поредна бюрократична българска местна. Пък после нямало достатъчно донорска плазма. На сайта на червения кръст пише, че няма максимална възраст за донорство на кръв."

От разяснения на фейсбук страницата на здравното министерство става ясно, че дарителите на плазма трябва да са възраст между 18 и 55 години, да са минали не по-малко от 40 дни след положителния PCR тест и здравословното им състояние да не изисква прием на лекарства.

На място се снема подробна анамнеза и се правят изследвания за трансмисивни инфекции и за наличие на антитела срещу COVID-19.

Пред БНТ д-р Юлия Велева от Националния център по трансфузионна хематология поясни, че във възрастовата граница влизат "хора, които се възстановяват от заболяване. И се приема, че в тази възраст рискът от придружаващи заболявания е минимален".