Не Сашо Полицая, а Пижака е тарторът на бандата с крадените лимузини

Общество
14:00 - 17 Август 2022
3445
Не Сашо Полицая, а Пижака е тарторът на бандата с крадените лимузини

Стоян Атанасов-Пижака - легендарно име за бургаския ъндърграунд е ръководителят на организираната престъпна група, занимавала се с пререгистрация на крадени автомобили в Бургас, пише Флагман.бг.

Групата бе разбита при спецакция на полицията вчера сутринта, а вече шестима човека са задържани и имат повдигнати обвинения. 

Името на Пижака се свързва със серия от застрахователни измами и кражби на коли в морския град и страната. За пръв път той се появява в медийното пространство през лятото на 2011 г., когато е задържан за измами на застрахователи чрез фалшиви катастрофи и кражби на автомобили. 

Относно сегашното ОПГ, най-малко 39 автомобила на стойност поне 4 млн.лв. са били регистрирани по различен от стандартния начин с цел да плащат по-ниски данъци, след което са били препращани към пазарите в Турция и Близкия Изток. Автомобилите са чисто нови, произведени между 2020 и 2022 г., като групата е работила от есента на 2020 г.

Описаната горе схема е бил контролирана именно от 55-годишния Стоян Атанасов.

Неговата роля била да намира по свои канали крадените от Европа луксозни возила, след което да осигурява транспорта им до Бургас, където чрез схемата с пререгистрациите да ги препраща за продан на изток.

Групата е следена от февруари 2021 г., а акцията срещу нея – осъществена едва тогава, когато е имало събрани достатъчно доказателства и материали, които да могат да дадат солидна база на прокуратурата.

Втори в схемата е Сашо Полицая – бивш дългогодишен служител в системата на МВР, чиято конкретна роля в организираната престъпна група още се изяснява.

Много е вероятно обаче именно той, със знанията си за това как работи системата на КАТ, да е помагал за пререгистрирането на крадените автомобили.

Останалите задържани, както съобщиха от прокуратурата днес, са както следва: Н.В.И. (34 г.), И.К.К. (50 г.), Д.А.М. (33 г.) и Т.Д.Д. (33 г.).

Те може да лежат зад решетките от 3 до 10 години. Тарторите на групата пък с по-сериозни наказания. Пижака например, ако бъде признат за виновен, може да се озове зад решетките за срок между 5 и 15 г.