Не сте виждали 2-метров айфон. И работи (ВИДЕО)

Огромният смартфон влезе в Книгата на рекордите на Гинес

Новини
11:40 - 10 Септември 2024
849
Не сте виждали 2-метров айфон. И работи (ВИДЕО)

Създаването на точно копие на смартфон е много трудна задача. Ако говорим за десетократно увеличено копие, способно да изпълнява почти всички функции на оригинала, то това може да се окаже още по-трудна задача.

Въпреки това, Матю Пъркинс и Арун Майни успяха да създадат огромна работеща реплика на Apple iPhone 15 Pro Max, която е с размери 1,82 м височина и тегло малко под 200 кг. Това постижение донесе на блогърите официален рекорд на Гинес.

Пъркинс започнва да сглобява огромното копие на iPhone, като подготвя екрана, за който използва 88-инчов LG Signature OLED телевизор и го превръща в чувствителен сензорен дисплей. За да направи това, той използва сензорен филм със същия размер като телевизора, като го залепя с помощта на лепило на базата на UV епоксидна смола.

Следващата задача е да се намери начин да се поставят извънгабаритните компоненти на смартфон вътре в кутията: високоговорители, камери, бутони за сила на звука и захранване и т.н. За целта е направена алуминиева рамка с опора във формата на кръст в средата, за да се подобри твърдостта на конструкцията. Камерите не са евтини, тъй като изборът пада на Canon EOS R5 и Sony RX10 Mark 4, включително за емулиране на телефото обектива на iPhone 15 Pro Max. Рамката на устройството е монтирана на специално изработена стойка с колелца, което позволява безпроблемно въртене на тежката конструкция.

Единственият важен компонент, който блогърите не успяха да пресъздадат, е операционната система, тъй като iOS е със затворен код.

Затова блогърите използваха Bliss OS, която е в състояние добре да симулира началния екран на iPhone, като по този начин създава усещане за присъствието на iOS. Блогърите тестват функционалността на получения смартфон и успяват да го използват, за да правят покупки, да изпращат съобщения, да правят видео разговори и т.н. Що се отнася до цената на устройството, общо около 70 хиляди долара са били необходими за създаването на гигантско копие на iPhone 15 Pro Max.