Не Зеленски, а посланикът на Украйна изпратил писмото до коалицията

Какво ще се случи с бежанците след 31 май?, пита Виталий Москаленко

Политика
10:22 - 08 Май 2022
5926
Не Зеленски, а посланикът на Украйна изпратил писмото до коалицията

Бежанците питат какво ще се случи с тях след 31 май. Но те няма да бъдат оставени на улиците, а ще се преместят в други почивни станции в началото на летния сезон в България. Вярвам в положителното развитие на проблема", каза пред Би Ти Ви украинският посланик у нас н. пр. Виталий Москаленко.

До края на май украинските бежанци трябва да напуснат хотелите, в които са сега.

Според Москаленко е много важно помощта в това отношение да не спира. Той коментира и писмото от Зеленски и обясни, че е писано лично от него.

"Аз го написах и целта му бе да се изпълнят договореностите, постигнати при посещението на Кирил Петков в Украйна", каза той.

Според него е много важно да се помогне с износа на зърно от Украйна, което е блокирано заради повредената инфраструктура и завзетите от Русия пристанища.

Москаленко обясни и че има много голяма нужда от хуманитарна помощ, лекарства и дрехи.

Той засегна и темата за военнотехническата помощ от България за Украйна и заяви, че колкото и да е трудно, е важно да се намери начин да се ремонтира украинска военна техника у нас.

"По време на война, ние сме длъжни да намерим решение на проблемите, за да спрат зверствата от руската страна", каза той.

Украинският посланик сравни нацистката окупация в Мариупол с войната днес и заяви, че някога там са убити 10 000 цивилни, а при руското нахлуване - 20 000.