НЕЧУВАНО! Конституционният съд криел решението си за президента

Изпращането на въоръжени лица на "Дондуков" 2 е незаконно, Гешев ще отговаря за действията си, смята Бойко Ноев

Политика
12:27 - 12 Юли 2020
12633
НЕЧУВАНО! Конституционният съд криел решението си за президента

Конституционният съд вече е взел решение по искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на конституционната разпоредба за имунитета на президента, но нарочно бави публикуването му. Скандалното твърдение направи пред БНР бившият военен министър и дипломат Бойко Ноев. "Това решение вече е взето, но те го бавят. Всяко отлагане ще налива масло в протестите", коментира той.

Ноев определи решението на КС като водораздел: "Ако имунитетът на президентската институция се потвърди, както всички уважавани юристи очакват, то това изпращане на въоръжени лица срещу тази институция е противоконституционно. Това означава, че главният прокурор е разпоредил неконституционни действия и носи отговорност за това", смята министърът на отбраната в кабинетите на Ренета Инджова и Иван Костов.

По думите на Ноев заради това би могло да се стигне не само до оставката на Иван Гешев, но и до разследването на неговите действия в качеството му на главен прокурор. "От публикуването на вече готовото решение зависи стабилността на държавата", категоричен беше Ноев.

Дипломатът коментира така прокурорската акция в сградата на президентството: "Не може решение на третостепенен съдия да разрешава тежковъоръжен обиск в президентската институция, която се ползва с висш имунитет. ... НСО предаде президента", смята той.

В началото на март Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. До питането на обвинител номер 1 се стигна след публикувани аудиозаписи от прокуратурата във връзка с разследване, в които се чува гласът на държавния глава.

Гешев отправи искането си в началото на годината и в него настоява, че няма пречка срещу президента да бъде образувана проверка, но самото разследване трябва да бъде спряно, докато мандатът му не изтече. Главният прокурор твърди, че конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на Конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване. Преди дни по време на поредната размяна на политически обвинения между президента и прокуратурата Иван Гешев заяви, че е готов да изчака края на мандата на Румен Радев и тогава да го разследва.

"Разрешаването на създалата се криза в България не зависи нито от посолството на САЩ в София, нито от Тръмп, нито от ЕС", коментира Бойко Ноев, който беше и посланик на България в НАТО. "Нещата са в ръцете на българските граждани, нещата са при нас, никой да не чака някой отвън да му помогне", коментира той.

По думите на Ноев НСО и полицията скоро ще започнат да не слушат управляващите, защото те водят страната към конституционна криза и трябва да си отиват от властта: "НСО е извън всякакъв контрол и никой не носи отговорност за нея. Главната причина за това е законът, който управляващата върхушка, воглаве с Борисов, направиха така, че тя да е служба в услуга на привилегировани. Разговорът за тази служба тепърва предстои".