НЕЧУВАНО: Проруската "Възраждане" закопня за американските самолети

Свят
14:30 - 20 Май 2022
3087
НЕЧУВАНО: Проруската "Възраждане" закопня за американските самолети

Без да отрони нито дума колко велика е конструкцията и електрониката на руските МиГ-29 и Су-35, вицето на Костя Копейкин Николай Дренчев озадачи депутати и от ляво, и от дясно, с просветление в пленарната зала, че Българската армия отчаяно и спешно се нуждае от американските самолети F-16 Block 70. 

"България трябва да изиска от контрагентите си, колкото и да е в позиция на малкия брат, някога, макар и след забавяне това, от което армията ни се нуждае. А именно платените 8 бойни самолети. Защото нашите сега не се поддържат, с изтекъл ресурс са, а ремонти не се предвиждат", обяви Дренчев във въпроса си към инвестиционния министър Даниел Лорер. Питането му е във връзка със сключен през 2019 г. договор между американската фирма-производител на изтребителите F-16 "Локхийд Мартин" и тогавашното икономическо министерство за индустриално сътрудничество.

Дренчев се е загрижил за съдбата на машините заради обявеното по-рано тази година огромното забавяне на доставката на поръчаните от България 8 броя многоцелеви бойни самолета. Първоначално те трябваше да дойдат през 2023 г., но сега най-ранната дата за първа доставка е планирана след 1 януари 2025 г. по разчетите на американския производител. 

"С тези разходи не бяха купени самолети. Не бяха купени бойни способности. А индулгенция за продължаване на политическото бъдеще на Каракачанов и други членове на кабинета тогава", заяви още Дренчев, но бързо бе опроверган от Лорер, че 1,2 милиарда долара от бюджета на България далеч не са преведени на "Локхийд Мартин", а стоят в доверителна сметка и следват стриктно етапите от програмата по конструирането на нашите самолети. 

Дренчев обаче допуска, че машините съществуват само на хартия. "Първо ще дойдат ракетите, но ще трябват прашки или катапулти за изстрелването им без самолети", разсмя залата депутатът от "Възраждане". Лорер пък го увери, че ако се допусне нарушаване на договорите със САЩ от търговско естество, България ще търси неустойки за неизпълнение. Засега обаче нямало такива индикации.