Нечувано: "Даймлер" се изправя пред възможна забрана да продава "Мерцедес" в Германия

Производителят на автомобили не е лицензирал за използване технологии, патентовани от "Нокия"

Новини
15:20 - 18 Август 2020
2213
Нечувано: "Даймлер" се изправя пред възможна забрана да продава "Мерцедес" в Германия

Производителят на "Мерцедес-Бенц" може да се изправи пред забрана да продава автомобилите си в Германия. Daimler загуби дело на първа инстанция от "Нокия" относно използването на патентовани технологии в луксозните автомобили, предава Bloomberg, цитирана от money.bg.

Възможно е решението на съда да доведе до временна забрана за продажба на моделите, но "Нокия"ще трябва да спечели още една процедура и да предостави гаранция на стойност €7 млрд., уточнява агенцията.

Според съда, "Даймлер" не е лицензирал за използване технологии, патентовани от "Нокия". Те са нужни за задължителната е-свързаност на моделите. "Не разбираме присъдата и ще обжалваме. Не смятаме, че ще има забрана върху продажбите", казват от "Даймлер" в изявление.

Една от причините за спора е, че "Нокия" решиха да изоставят споразуменията с доставчиците, като "континентал" и "Роберт Бош" (които се включиха в делото на страната на "Даймлер") и да договаря плащането директно с автомобилните производители. Досега 12 компании са постигнали споразумение с финландската компания.