Нечувано: Швейцария може да въведе режим на тока

Страната се подготвя за недостиг на електроенергия и газ заради войната в Украйна

Новини
21:30 - 20 Юли 2022
5394
Нечувано: Швейцария може да въведе режим на тока

Швейцария може да прибегне до режим на тока, като въведе регионални прекъсвания на електрозахранването, ако енергийната криза в Европа доведе до недостиг на електроенергия през зимата, пише Reuters.

Страната се подготвя за недостиг на електроенергия и газ заради войната в Украйна, възможни прекъсвания на доставките на газ и ситуацията в атомните електроцентрали във Франция, въпреки че енергийните доставки засега са сигурни.

По думите на Майкъл Франк, който е директор на асоциацията VSE на швейцарските електроенергийни компании, Швейцария планира

постепенно да въведе все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо.

На първо време правителството ще проведе кампания за осведомяване на обществеността - това предстои следващия месец; след това може да ограничи несъществени употреби на електроенергия, като осветяване на витрини, използване на мобилни нагреватели или осветление през нощта.

След това може да се наложи на около 30 000 компании да спестят до 30% от потреблението на енергия при екстремен сценарий. Той изчисли, че първите три фази могат да намалят търсенето на електроенергия с 25-30%.

В краен случай град Берн може да затвори части от електропреносната мрежа.

"Трябва да си представите това като пъзел. Отделни сегменти ще бъдат изключени за четири часа, след което ще бъдат включени отново, докато други ще бъдат изключени. Някои части от мрежата - парчетата от пъзела - няма да имат захранване за четири часа, след това отново има захранване за четири или осем часа в зависимост от ситуацията", каза той.

Швейцария избра именно подход на разпределение, защото иска да избегне директно пълно спиране на мрежата, както Франция предвижда, добави Майкъл Франк.

Всички се питат дали руският газ ще продължи да тече към Западна Европа, откъдето Швейцария получава своите доставки, особено след ремонтните работи по газопровода "Северен поток 1", планирани до четвъртък.