НЕДОПУСТИМО: Митрополит Даниил с проруска пропаганда във Фейсбук (СНИМКИ)

Видинският владика оневини убийствата на хиляди цивилни, разрушенията на градове, мародерствата и погромите в Украйна, които Русия извършва

Новини
15:56 - 06 Ноември 2022
5485
НЕДОПУСТИМО: Митрополит Даниил с проруска пропаганда във Фейсбук (СНИМКИ)

Видинският владика Данаил оневини убийствата на хиляди цивилни, разрушенията на градове, мародерствата и погромите в Украйна, които Русия извършва. 

На  фейсбук страницата на митрополията бе разпространено писмо от Данаил до свещениците и духовниците във Видинска епархия. В него той дава напътствия и своя редакция, как  при „отслужване на Светата Литургия да бъдат включвани особените прошения за мир“. Реално писмото на владиката няма нищо общо Божите заповеди и църковния канон, и по-скоро прилича на политическо посание с прорука пропаганда.

По думите на Данаил още преди войната от февруари е имало свидетелства от страна на Украйна „за такава омраза и вражда, стигаща до кръвопролитие“. Те били изобилни и се отнасяли преимуществено за страната, която сега бива оневинявана.  

„В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор. Обвиняваме в агресия страната, чиято армия навлезе на територията на друга страна и извършва там военни действия, които водят да човешки жертви и разрушения. Но как да наречем финансирането и извършването на подривна дейност, и извършването на преврат в същата Украйна от трета страна, при което страната извършител целенасочено предизвика убийства, дадоха се невинни човешки жертви?Нима убийствата от Майдана през 2014 г. не тежат на съвестта на същите тези, които сега обвиняват други в проливане на кръв?“, пита още Данаил, оправдавайки действията на Кремъл и руската армия.

Коментарите под публикацията му  са изпълнни с въмущение от написаното и призива. Реакция от БПЦ към момента няма.