Недостиг на работна ръка и през април

Бизнес климатът у нас се подобрява, показва анализ на НСИ

Актуални новини
13:40 - 30 Април 2019
1963
Недостиг на работна ръка и през април

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса, показва анализ на Националния статистически институт. Според данните тези два показателя са посочени съответно от 38.3 и 33% от предприятията, до които са се допитали социолозите.

През април общият показател на бизнес климата се повишава с 1.9 пункта в сравнение с март. Освен това се наблюдава подобрение на стопанската конюнктура в промишлеността, строителството и сектора на услугите, докато в търговията на дребно показателят запазва приблизително равнището си от предходния месец.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 2 пункта в резултат на по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Социологическите прогнози относно производствената активност през следващите три месеца също се подобряват, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за износа през следващите три месеца.

По отношение на продажните цени в промишлеността са очаква те да останат непроменени през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им влияние.

През този месец съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 3.4 пункта в резултат на подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По-оптимистични са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да затрудняват в най-голяма степен дейността на предприятията.

Относно продажните цени в сектора на услугите се очаква те да останат без промяна през следващите три месеца.