Недоволство: От "Правосъдие за всеки" протестираха срещу избора на Атанасова и Белазелков

Гневните граждани се събраха на пл. "Независимост"

Новини
21:15 - 24 Януари 2024
4054
Недоволство: От "Правосъдие за всеки" протестираха срещу избора на Атанасова и Белазелков

От „Правосъдие за всеки” организираха протест на пл. „Независимост” в София. От неправителствената организация настояват, че изборът на новите конституционни съдии е извършен непрозрачно и необосновано. Възразяват още и срещу деветгодишния им мандат.

„Народните представители да си преразгледат решенията, които най-вероятно ще се окажат противоконституционни. Сами да си ги оправят, като ги оттеглят. Другият вариант е самите кандидати да се оттеглят и да се проведе една нормална, конкурентна процедура”, заяви адвокат Петър Славов, който е и бивш депутат.

Адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки” беше категоричен, че изборът на новите съдии не отговаря на изискванията.

„Не сме съгласни с политическата същност на кандидатурата на Десислава Атанасова. В изискванията за конституционен съдия пише, че кандидатът не може да бъде дори член на политическа партия”, каза той.

„Договорките, които очевидно са се случили между партньорите в управлението, не бяха публични, нямаше прозрачна публична процедура, каквато последните конституционни промени определяха. Преди седмици депутатите гласуваха, че ще има прозрачна публична процедура”, каза протестиращата Вера Стаевска.