Недоволство в Китай заради продължаващите локдауни

Пекин съобщи, че търговията му се е свила през октомври

Свят
13:36 - 08 Ноември 2022
2102
Недоволство в Китай заради продължаващите локдауни

Полицията в Североизточен Китай съобщи, че седем души са били арестувани след сблъсък между жителите и властите, налагащи локдаун заради поредното огнище на COVID-19, предава Асошиейтед прес.

Недоволството избухна на фона на съобщения за нови случаи в цялата страна, като 2230 случая са докладвани във вторник в южния производствен и технологичен център Гуанджоу.

Въпреки че числата остават сравнително ниски, Китай неуморно следва стриктната си политика за "нулева COVID" на карантини, локдауни и ежедневно или почти ежедневно задължително тестване.

В съобщение от полицейското управление в град Лини в Шандонг се казва, че органите на обществената сигурност ще предприемат строги мерки срещу онези, които "незаконно са нарушили законните права на лична защита на гражданите".

Противоепидемичните мерки предизвикаха бурни реакции в цялата страна, създавайки рядко срещано предизвикателство за властта на Комунистическата партия. Новини за арести се появиха в социалните медии във вторник сутринта, но бяха изтрити от цензурата в страната още преди обяд.

Китайският лидер Си Дзинпин превърна "нулевия COVID" в лайтмотив на своята администрация. Докато останалата част от света като цяло се отвори, Китай предприе само много предпазливи незначителни стъпки, като границите му все още са затворени до голяма степен и служителите са под силен натиск да налагат ограничения.

Китай съобщи, че търговията му се е свила през октомври, тъй като глобалното търсене е отслабнало и антивирусният контрол натежава върху разходите на вътрешните потребители. Износът е намалял с 0,3% спрямо година по-рано, спрямо ръста от 5,7% през септември, съобщи митническата агенция в понеделник. Вносът спадна с 0,7% в сравнение с увеличението от 0,3% през предходния месец.