Недялко Славов представя новия си роман „Хабитат“ в книжарница „Гринуич“

Това е пророческа книга, споделя писателката Неда Антонова

Култура
13:23 - 14 Ноември 2023
6303
Недялко Славов представя новия си роман „Хабитат“ в книжарница „Гринуич“

Писателят Недялко Славов ще представи новия си роман „Хабитат“ в София в Книжен център „Гринуич“ (бул. „Витоша“ 37) на 21 ноември от 18.00 часа, научи Lupa.bg. За книгата ще говори журналистът, писател и публицист Иван Стамболов-Сула.

Lupa.bg публикува писмо на писателката Неда Антонова до автора, в което тя дава своя авторитетен читателски отзив за романа. Неда Антонова е основател на сп. „Отечество“ и е едно от най-талантливите пера в съвременната ни литература.  

„Добро ранно утро!

Завърших четенето късно снощи и имах желание веднага да ти пиша, но се боях, че ще се задъхвам от суперлативи, а това щеше да бъде несериозно.

Книгата ти е пророческа и в този смисъл е мисия. Пратена е чрез тебе за да подготвят умовете. Онова, което я отличава от научната фантастика е усещането, че невероятното, за което пишеш, вече наистина се случва около нас.

Като имам предвид хуманитарното ти образование, а на практика виждам изложено респектиращо научно-техническо познание,  за втори път си казах, че част  от текста ти сигурно е продиктувана или  по друг начин внушена.

„Хабитат” довежда чувствителния човек до ступор. Вярно, че по някое време проблесва надеждата за упованието ни в Бога и в непредсказуемостта на жената, но  това не ми беше достатъчно за  излизане от ступора. Последната лежерна част  –  любовта с младата Хани – със свето словесно изящество ми се стори джентълменска награда за читателя, имал здравите нерви да стигне до края. А графиката на текста – разкъсан на глътки – леко ме озадачи, но причината навярно е в това, че  потресът от първоначалния щорм ме бе направил недостатъчно чувствителна към детайлите на замисъла.

Имам лича скАла за оценка стойността на прочетена книга. Това, че има цена и пазар я прави продукт и на корицата й задължително трябва да съществува информация за срока й на годност – „Най-добра до…”

Твоят „Хабитат” ще бъде нужен на поколенията след нас – във времената, когато днешният ни страх ще се превръща първо в ежедневие, после в предразсъдък и накрая – в притча или анекдот.

Книгата ще бъде възхвалявана от два типа  читатели: онези, които усещат заплахата, но се чувстват безсилни да я възпрат, и другите – те харесват всичко написано от тебе и живеят в твоя свят повече, от колкото ти самият живееш в него.

Пророкувам не само много преиздания и шумен европейски интерес, а и постепенно и все по-масово проумяване на предстоящето. Така книгата ти ще се окаже насъщна, превръщайки се в народна и настолна. А враговете ти ще се множат.

Благодаря ти за проглеждането. Не че това ме прави щастлива, но предварително осведоменият за опасността повече от другите знае как да се предпази – най-малкото като не се изненадва. И се надявам това да е масовият отзвук на твоя изключителен по своя смисъл – и боговдъхновен по природата си – труд.

Бог да те води и закриля!

Неда

12 ноември 23 г.“


Интервю с Недялко Славов за новия му роман "Хабитат", дадено специално за Lupa.bg, може да прочетете ТУК.