Негодна за пиене вода в пет села в Плевенско

Нитрати, хром и магнезий са открити в иззетите проби

Актуални новини
17:14 - 21 Май 2019
3014
Негодна за пиене вода в пет села в Плевенско

Завишени количества на нитрати, хром и магнезий са открити във водни проби от пет селища в Плевенско. Това показват резултатите от анализа на питейната вода при мониторинга на Регионалната здравна инспекция в Плевен.

Почти три пъти над допустимото са нитратите в две проби, взети от Драгаш войвода. В същото село магнезият във водата е над допустимото по стандарт в две проби. Магнезий е установен над допустимото и в Сомовит. Не отговарят на изискванията три проби, в които е регистрирано наличие на хром над допустимото. Около два пъти над стандартите за качество е намереният хром във водната проба на Долни Вит. Повече хром е имало и в питейната вода в Муселиево и Евлогиево.

Общо са изследвани 12 проби от питейната вода при консуматори от централно водоснабдени населени места по показатели от група "Б" - от тях шест не са отговорили на изискванията на Наредба нр. 9 за качество на водата, предназначена за питейно-битови цели, се посочва в съобщението.

През отчетния период не са възникнали инциденти, водещи до здравен риск, който да изисква предприемане на специални мерки от страна на РЗИ-Плевен за преустановяване на водоподаването, уточниха от инспекцията.