Нехамер непреклонен: Трябва по-добра защита на границите на ЕС

52 процента от австрийците одобряват наложеното от канцлера им вето срещу приемането на България и Австрия в Шенгенското пространство

Политика
21:45 - 18 Декември 2022
3541
Нехамер непреклонен: Трябва по-добра защита на границите на ЕС

В интервю днес по актуални проблеми за "Кроне" - вестника с най-висок тираж в Австрия, канцлерът Карл Нехамер, който наложи вето срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение, защити укрепването на оградите по границите на Европейския съюз.

"Оградите имат възпиращо действие и са ефикасни. Чрез тях може да се канализира нелегалната миграция, да се контролира по-строго и по този начин да се предотвратяват нелегалните трансфери", аргументира се Нехамер. В същото време той обаче подчертава, че "оградите имат нужда от наблюдение, служители и техническо оборудване".

Австрийският канцлер дава за пример гръцко-турската граница в района на река Марица (Еврос), където, по думите му, е видно, че оградите имат смисъл.

"Там имаше тежък инцидент, когато Австрия подкрепи Гърция с отряд от специалните части "Кобра". Тогава готови за насилие мигранти, които идваха от Турция, се опитаха да разкъсат оградата и да преминат границата". И не успяха, въпреки че използваха сълзлив газ срещу полицията. Дискусията по тези проблеми е важна и "за да може да се окаже подкрепа по границите на България, Румъния, Сърбия и Унгария, тъй като всички тези страни са подложени на висок миграционен натиск", казва Нехамер.

На въпрос какво ще се случи с хората, които се катерят по оградите, австрийският канцлер отговаря: "Когато мигрантите преодоляват оградата готови за насилие, то се надявам това да бъде предотвратено." Ако някой мигрант се опита "да разкъса оградата със сила и така да премине границата", съответната страна има право да се защити по съответен начин. Познаваме тези сцени от Северна Африка, от испанските анклави Сеута и Мелиля."

Попитан дали ще гласува за формула за разпределение на бежанци в рамките на Европейския съюз, австрийският канцлер отговаря, че въпросът е повдигнат още преди седем години. "Мога да дам отговор на този въпрос, когато защитата на външната граница функционира. Тогава може да помисля за релокация и презаселване."

Според проучване на общественото мнение, проведено от австрийската осведомителна агенция АПА  и телевизионния канал АТФ, 52 процента от австрийците одобряват наложеното от Нехамер вето срещу приемането на България и Австрия в Шенгенското пространство. Против са се обявили 34 процента от анкетираните. Най-много са поддръжниците на ветото от средите на Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата. В периода от 12 до 15 декември са били анкетирани онлайн и по телефона 800 човека, навършили 16 години.