Нейчо Попов, Мутафова и Калоянчев - завинаги заедно (СНИМКИ)

Култура
21:35 - 13 Юли 2020
6990
Нейчо Попов, Мутафова и Калоянчев - завинаги заедно (СНИМКИ)

Обща паметна плоча на големите български актьори и основатели на Сатиричния театър "Алеко Константинов" - Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев беше открита тази вечер на столичната улица "Люботрън" 96 в квартал "Лозенец", където те са живели до последните си дни. Мутафова и Попов бяха двойка в живота и на сцената, а с Калоянчев ги свързваше както театъра, така и дългогодишно приятелство. А освен всичко тримата бяха и добри съседи. Днес паметната плоча на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев сякаш показа, че тримата остават завинаги заедно.

Гласът на Госпожа Стихийно бедствие, която надживя и съпруга си, и приятеля си и верен сценичен партньор Калата и почина на достолепните 97 години в края на 2019-та, огласи ул. "Люботрън". С нейната песен “Артистите” бе открита малката паметна плоча в чест на театралните и филмови колоси на България.

Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Славчо Пеев и Емилия Радева уважиха откриването на паметната плоча на Нейчо Попов, Мутафова и Калоянчев


“Стоянка не би искала нищо помпозно. Затова плочата е семпла и изискана, каза Евгени Боянов - мениджър на актрисата през последните 5 години и инициатор за паметния знак. Дори при тази криза намерих спонсори и съдействие. Кметът г-жа Фандъкова помогна да се облагороди пространството с градина и бордюри, изчистиха графитите. Нейна идея е да се посадят там три туи в памет на тримата велики актьори”, добави Боянов. Плочата е дело на арх. Огнян Кръстев, каменоделец е Десислав Байчев, а инж. Терзиев е работил денонощно с екип за новата алея.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов разговаря с вдовицата на Георги Калоянчев - Валя

На Евгени Боянов не му е било лесно да издейства поставянето на плочата и с тъга спомена, че голямата Невена Коканова например все още няма такава пред своя дом на ул."Елемаг". В “Лозенец” дойдоха кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. Освен тях присъстваха съпругата на Георги Калоянчев - Валя, неговият син - Ивайло, Емилия Радева, Богдана Карадочева, която донесе 3 червени рози и ги постави пред паметната плоча, отрупана с десетки венци и букети, Йорданка Христова, Славчо Пеев и Тервел Пулев.

Богдана Карадочева разговаря с Йорданка Фандъкова и Муки

Богдана Карадочева бе сред близките приятели на Госпожа Стихийно бедствие, а заедно с Йорданка Христова и Славчо Пеев често са били и на една сцена по време на концерти и новогодишни програми. Въпреки голямото си желание да уважи тримата големи артисти естрадната легенда Васил Найденов не можа да дойда, тъй като е под 14-дневна карантина заради болен музикант от неговия бенд.

Калин Сърменов, Ивайло Калоянчев и Славчо Пеев

“С голяма радост подкрепихме идеята за паметна плоча на мястото, където са живели, работили и вдъхновявали тези големи актьори. Няма как градът да не остави белег в тяхна памет. Удоволствие е да виждаме тук нашите деца, които да знаят и помнят тяхното дело и да оставят цвете”, заяви Йорданка Фандъкова.

Тервел Пулев също почете големите български артисти


“Нейният девиз беше: “Прощавай и продължавай напред”, каза дъщерята на Мутафова - Мария Грубешлиева - Муки. Тя тъгува много и за съпруга на Стоянка - режисьора и актьор Нейчо Попов, който бил за нея не просто “чичо Нейчо”, а втори баща.

Ивайло Калоянчев разказа как баща му и Мутафова били не само съседи и партньори, но и не можели един без друг. Карали се, Нейчо тичал между етажите да ги сдобрява, а накрая двамата не помнели защо са се сдърпали. 

Богдана Карадочева постави по една червена роза в памет на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев

"Артистът оставя някаква следа след себе си във филмите. Според мен тяхната сила и на тримата беше в театъра и който не ги е гледал в театъра, просто не знае какво не е видял", изтъкна синът на Калата.

Букетът на Лили Иванова

Поздравителни адреси изпратиха премиерът Бойко Борисов, естрадната прима Лили Иванова, директорът на Народния театър Мариус Донкин и шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Лили Иванова изпрати и огромен букет от бели цветя. Три деца носеха ръчно изработен букет с надпис: “Обичаме те, Стоянка. Завинаги ще останеш в нашите детски сърца”.

На снимката горе: Ивайло Калоянчев,
Евгени Боянов и Мария Грубешлиева
откриват паметната плоча. Снимки: Булфото