Неизвестни подпалиха еврейско гробище във Виена

ЕС
14:57 - 01 Ноември 2023
1732
Неизвестни подпалиха еврейско гробище във Виена

Ръководителят на еврейската общност в Австрия съобщи, че снощи е извършен палеж в еврейската част на Централното гробище във Виена, а от външната страна на гробищната стена са изрисувани свастики, съобщава Би Би Си.

Огънят е нанесъл щети на антрето на церемониалната зала на гробището, пожарникари и полиция извършват оглед, написа на страницата си в социалната мрежа X Оскар Дойч.

По думите му в резултат на инцидента няма пострадали.

През последните седмици властите в много европейски страни отбелязаха с тревога увеличаване на броя на антисемитските престъпления на фона на масови демонстрации, осъждащи Израел за войната му срещу палестинската групировка "Хамас".

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че осъжда "най-категорично нападението срещу еврейското гробище" във Виена. "Антисемитизмът няма място в нашето общество", написа той на своята страница в Х, като изрази надежда, че извършителите на нападението ще бъдат открити бързо.

Говорител на австрийската противопожарна служба каза, че пожарът е избухнал през нощта и до голяма степен е бил потушен до около 8 часа сутринта, когато пожарникарите са се отзовали на сигнал.