НЕК ще обяви обществена поръчка за два хидроагрегата за "Чаира" за над 220 млн. лева

Новини
09:19 - 18 Септември 2024
775
НЕК ще обяви обществена поръчка за два хидроагрегата за "Чаира" за над 220 млн. лева

"Национална електрическа компания“ ЕАД стартира обществена поръчка за доставка и подмяна на генератори, турбини, основни и спомагателни съоръжения, системи за контрол, изпитвания и въвеждане в експлоатация на хидроагрегат 1 (ХА1) и хидроагрегат 4 (ХА4) в ПАВЕЦ "Чаира“.

Компанията ще търси изпълнител за пълна подмяна на двата хидроагрегата, след като поредица от анализи и изследвания установиха, че използваните досега са силно амортизирани и оптималното дългосрочно решение е изграждането на нови, съобщиха от компанията.

"Подмяната на старите с два изцяло нови агрегата в централата на базата на модерни високотехнологични решения ще гарантира нейната дългосрочна устойчива работа и

ще подобри сигурността и ефективното управление на електроенергийната система“,

каза по този повод министърът на енергетиката Владимир Малинов. По неговите думи, възстановяването на работата на ПАВЕЦ "Чаира“ е сред основните приоритети на правителството.

„Изпълнението на мащабния проект ще допринесе за успешното интегриране на нарастващото производство на електроенергия от възобновяеми източници и осъществяването на декарбонизационните цели на страната“, допълни още той.

ПАВЕЦ "Чаира“ е най-голямата помпено-акумулираща ВЕЦ в региона с ключова роля за сигурността и балансирането на електроенергийната система.

Обхватът на обществената поръчка включва проектиране, изработка, доставка на съоръженията, демонтаж на съществуващите и монтаж на доставените нови съоръжения, авторски надзор, настройка, изпитвания и въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и отстраняване на дефекти в гаранционния срок на цялото оборудване, посочено в техническата спецификация. Прогнозната стойност на поръчката е 220 526 890 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – 42 месеца. Срокът за подаване на оферти е 15 ноември 2024 г.