НЕК вече плаща 100 милиона по-малко на американските централи

Компанията генерирала над 200 млн. лв. дефицит заради евтин популизъмпрез 2014 г.

Новини
19:07 - 22 Август 2019
2102
НЕК вече плаща 100 милиона по-малко на американските централи

Със 100 милиона лева на година по-малко плаща НЕК на двете американски централи след проведените от правителството преговори. Това каза на брифинг министър Теменужка Петкова, предаде Агенция „Фокус“. 

„След доста сериозни преговори с двете американски централи, ние успяхме да постигнем договореност, в резултат на която намалихме цената на разполагаемост на всяка една от централите и в резултат на това към днешна дата НЕК плаща по-малко със 100 милиона лева на година“, каза министър Петкова.

В подкрепа на своето изказване, министър Теменужка Петкова припомни факт от 27 май 2014 г., когато с едно свое решение бившата ДКЕВР определя, че цените на двете американски централи ще бъдат намалени съответно с 20-30 процента, но НЕК ще продължи да изкупува ел. енергията по старите цени, т.е. по високите цени, докато не бъдат предоговорени условията по дългосрочните договори. 

„В резултат на това действие, в резултат на този популизъм по отношение на това да бъде намалена цената на ел. енергията по този начин, за няколко месеца НЕК генерира дефицит от над 200 милиона лева“, допълни още министърката.