Нелепо! Норвежко издание призовава да се убива руската горбуша!

Рибата от семейство сьомгови става чума и напаст не само в Русия

Новини
16:42 - 02 Август 2019
7165
Нелепо! Норвежко издание призовава да се убива руската горбуша!

"Руската сьомга" ту идва, ту си отива от 1950-та, но днес има нашествие от нея, което изглежда е достигнало рекордни мащаби. Както е известно, под водата границите не са видими.

Когато Съветският съюз за първи път през 50-те години представя горбушата в реките на Колския полуостров, се предполага, че тази риба ще се превърне в ресурс.

Вместо това рибата от семейство сьомгови става чума и напаст не само в Русия, но и в много части на Северна Европа.

Жителите на Финмарк наричат разпространението на горбушата истинска "инвазия".

"Те наводниха местните реки. Тази сутрин улових около 20 "руски сьомги", споделя жителят на Хиркенес Йойстейн Хансен пред вестник Dagbladet.

Той участва в работата на Асоциацията на ловците и рибарите в Сьор-Варангер, която поставя капани за сьомга на река Карпелва на около 20 км от Хиркенес, недалеч от руско-норвежката граница. Тук и преминава фронтовата линия на норвежката борба срещу руската "инвазия".

Местната асоциация на ловците и рибарите по договор с ръководството на окръга следи 4 реки в Източен Финмарк. Карпелва е една от тях.

Асоциацията се опасява, че тази година в реката ще дойде много повече горбуша и внесената в черния списък сьомгова риба ще повтори историческия си рекорд, фиксиран през 2017 година.

"Пред нас има много работа, защото този вид тук е крайно нежелан", твърди Хансен.

Призив да се убива - той е подкрепян от експертите. Ева Торстад, изследовател от Норвежкия научно-изследователски институт за естествени науки (НИИЕН) и професор в университета "Тромсьо", се отнася отрицателно към разпространението на "руската сьомга" в Норвегия.

"Те могат просто да изгонят нашата собствена сьомга и да станат проблем", твърди Торстад.

Според нея жизненият цикъл на горбушата продължава точно две години и всички индивиди умират след изхвърлянето на хайвера си. Тази сьомга може да се размножава много обилно, така че съществува риск да продължи да причинява неприятности и след смъртта си.

"Проблемът е, че през есента те лежат и гният в реките. Така реките получават допълнителни хранителни вещества, но когато те са прекалено много, вече не е добре", обяснява Торстад.

Затова и горбушата попада в така наречения черен списък на чуждите видове, които застрашават норвежкото биоразнообразие. А мнението на учените и властите е еднозначно.

"Убивайте ги", призовава Торстад.

Още през 60-те години норвежките рибари периодично хващат "руска сьомга" в свои води, но популацията, която СССР пуска в северните реки през 50-те години, вероятно не е успяла да се приспособи към новия климат, смята Торстад.

Когато през 1978 г. съветските учени престават да я пускат, горбушата изчезва.

Но след това СССР решава да използва горбушата от реките, вливащи се в северната част на Тихия океан. Тази горбуша прекрасно оцелява в реките на Бяло море, на Колския полуостров и дълго време често се натъкват на нея в някои области на Финмарк.

Макар руснаците още през 2000 г. да спират да пускат нови горбуши в реките, уловът им в Северозападна Русия не спира да расте. След 2000 г. в Русия ежегодно се улавя средно два пъти повече горбуша в сравнение с предишните години, отбелязва Торстад.

През 2017 г. горбуша беше открита в над 100 реки по цяла Норвегия. Общо по данни на Норвежкия научно-изследователски институт за естествени науки са уловени 6390 "руски сьомги".

Над 1000 са хванати само от една река във Финмарк. Горбушата се лови и на много други места, например в Южна Норвегия, в Дания и Великобритания.

През 2017 г. норвежките учени бяха много изненадани да разберат колко се е увеличила популацията на тази риба и колко далеч се е разпространила тя.

"А тази година проблемът е още по-мащабен, отколкото през 2017 година. В онези реки, където бяха стигнали още през 2017 г., сьомгите станаха повече, а сега едва започва сезонът", твърди Руне Муладал, биолог, специалист по прясната вода и ръководител на компанията "Природни услуги на Север".

Той се опасява, че сегашната инвазия ще се окаже още по-мащабна, отколкото през рекордната 2017 година.

"Можем да очакваме броят им да се увеличи в близките две седмици и се опасяваме, че в много реки горбушите ще станат повече от обикновената местна сьомга, особено на север", опасява се Муладал.

Капанът на Асоциацията на ловците и рибарите, заложен в Карпелва, не само помага да се съкрати популацията на горбушата, но и да се изследва рибата, разказва Ролф Колстрьом, шеф на рибиловния комитет на Асоциацията.

Доброволците, ръководещи тази работа, подсигуряват проби от тъкани и ДНК за Норвежкия институт по биоикономика и Ветеринарния институт, а в Норвежнкия НИИЕН изпращат люспи.

С помощта на пробите Институтът по биоикономика определя в коя река се е "родила" рибата, научно-изследователският институт следи за мащабите на "инвазията", а ветеринарният институт изяснява дали рибата не пренася паразити, които могат да са пагубни за местните видове, споделя Колстрьом.

"През 2017 г. бяхме много удивени, а сега сме още по-обезпокоени, тъй като не можем да предскажем последствията", твърди Колстрьом.

Опасенията, които се подкрепят и от изследователката Торстад, се свеждат до това, че горбушата ще измести атлантическата сьомга, морската пъстърва и голеца от обичайните им местообитания.

Когато Хансен с внука си през уикенда улавят 20 горбуши в Карпелва, ветеринарят Мая Крус идва тук, за да вземе проби.

"Не знаем толкова много за горбушата и какво пренася тя. Затова е важно да вземаме проби", обяснява тя.

Ветеринарката взема проби по поръчка на Ветеринарния институт, който има проект, посветен на горбушата. Всички сътрудници на института възнамеряват да анализират пробите, взети от 60 риби. Крус се надява, че в течение на две седмици ще вземе проби от още 40 "руски сьомги".