Нелсън Пикет се извини на Хамилтън: Не съм расист!

Спорт
17:35 - 29 Юни 2022
3281
Нелсън Пикет се извини на Хамилтън: Не съм расист!

Трикратният световен шампион във Формула 1 Нелсън Пикет се извини „от цялото си сърце“ на Люис Хамилтън, след като определи звездата на Мерцедес, използвайки обидна дума от расистки характер. Британецът сподели, че е „дошло време за действия“ след коментаритена Пикет, докато Формула 1 и Международната автомобилна федерация (ФИА) порицаха 69-годишния бразилец.

„Извинявам се от цялото си сърце на всеки, който се е почувствал обиден, включително Люис, който е невероятен пилот, но преводът в някои медии, който циркулира сега в социалните мрежи, не е коректен“, каза Пикет в свое изявление.

Южноамериканецът, който спечели световната титла през 1981, 1983 и 1987, обсъждаше инцидент между Хамилтън и действащия първенец на планетата Макс Верстапен с Ред Бул в първата обиколка на миналогодишното Гран При на Бахрейн, когато използва обидната дума. Дъщеря му Кели е приятелка на Верстапен.

„Това, което казах, не беше обмислено и не мога да се защитя, но ще поясня, че използваната дума е такава, която е широко и исторически използвана разговорно в бразилски-португалски като синоним на „мъж“ или „човек“ и никога не е била употребявана с цел обида. Никога не бих използвал думата, за която бях обвинен в някои преводи. Строго осъждам всяко предположение, че думата е била използвана от мен с цел подигравка на пилот заради цвета на кожата му“, допълни още Пикет.