Нема лабаво: И А1 вдига цените си от 1 март

Поскъпването ще е по-чувствително за абонатите на по-евтин план

Корпоративни вести
18:49 - 31 Януари 2023
9591
Нема лабаво: И А1 вдига цените си от 1 март

Ако абонатите на А1 са се надявали, че инфлационната вълна ще ги подмине, напразно е било. След като "Виваком" и "Йетел" обявиха последователно, че ще актуализират цените си заради общото поскъпване, и третият голям телеком съобщи, че ще "индексира" тарифите си. Това ще се случи от 1 март. 

А1 е избрал модел за индексация, при който поскъпването ще е по-чувствително за масовите планове, а за абонатите с по-големи портфейли ще е символично. За клиентите с месечни такси между 7 и 25 лева увеличението ще е с 15,3% - точно колкото е обявеният от НСИ индекс на нарастване на потребителските цени за 2022 г.

За всички потребители с месечни такси над 25 лева обаче индексацията ще е една и съща - с 2 лева отгоре.

Тези две "ставки" - 15,3% за планове до 25 лева и 2 лева за по-високите, ще се прилагат и за бизнес клиентите.  Така ако абонаментът сега е 24 лв., след индексацията с 15,3%  месечната сметка ще се увеличи с 3,60 лв.  Но ако клиентът е на план за 30, 45 или повече лева, отгоре ще се добавят 2 лева.

При месечна такса примерно 56 лв. тези 2 лева означават под 4% увеличение. От компанията не дават разяснения защо са избрали този модел.

А1 съобщава, че няма да вдига цените за хората в неравностойно положение. Не се предвижда поскъпване и за клиентите с месечни такси до 7 лева, както и за предплатените услуги. Компанията обяснява, че се налага да актуализира тарифите си заради нарасналите разходи и големите инвестиции. Същите аргументи изтъкнаха от "Виваком" и "Йетел". Телекомът подчертава, че е инвестирал близо 420 мн. лева през последните две години.