Неманя ще свири творби от Вивалди до Кустурица

Сръбският виртуозен цигулар ще зарадва българските си фенове на 23 юни в НДК

Култура
12:03 - 21 Юни 2019
2028
Неманя ще свири творби от Вивалди до Кустурица

Уникална среща на различни музикални култури предлага заключителният концерт от Европейския музикален фестивал 2019, организиран от "Кантус фирмус". За първи път у нас на форума гостуват феноменалният цигулар Неманя Радулович и неговият оркестър "Дабъл сенс", съставен от френски и сръбски музиканти.

Те са подготвили програма, която умело съчетава класически творби и огнени балкански ритми. Ще ги чуем на 23 юни в зала 1 на НДК от 20 ч., а фестивалът се реализира като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г. Съорганизатор е Министерството на културата. 

Щастливата звезда на Неманя Радулович изгрява през 2006 г., когато дебютира в парижката зала "Плейел", заменяйки прочутия Максим Венгеров, който по това време има проблеми с ръката. Радулович печели награди от няколко престижни конкурса по цигулка и развива активна кариера като солист на най-реномираните оркестри в Европа и по света. Днес той е ексклузивен артист на най-престижната звукозаписна компания за класическа музика "Дойче грамофон". 

На концерта в София Неманя ще изпълни целия цикъл "Годишните времена" от Вивалди и нова версия на приказната сюита "Шехеразада" от Н. Римски-Корсаков, направена специално за него и "Дабъл сенс" от сръбския композитор Александър Седлар. Той ще допълни класическите шедьоври с аранжименти на музика от Емир Кустурица и сръбски фолклор: песента "Светът е чудо" от едноименния филм на прочутия режисьор, както и сръбската народна песен "Нишка баня" са адаптирани отново от Александър Седлар, с когото Неманя работи от години.

Оркестър "Дабъл сенс" съществува от 11 години. Той е създаден от Радулович с идеята да събере свои приятели от бивша Югославия и Франция. Заедно осъществяват записи за няколко албума - "Фантазия Паганини", "Пътуване към Изтока", "Бах", "Чайковски" и наскоро издадения от "Дойче грамофон" "Байка".