Немци и поляци избират България за почивка

Чужденците търсят екотуризъм и приключения у нас

Новини
18:18 - 04 Юли 2023
2348
Немци и поляци избират България за почивка

Туризмът ни очаква германци и поляци на почивка у нас, а потокът от Турция ще се запази на същите нива от 2022 г.

Това отчетоха пред ресорния министър Зарица Динкова туристическите аташета, които представляват Министерството на туризма в тези страни. Динкова се надява с тяхна помощ да се повиши броя на туристите от "тези ключови за нас пазари".

Настоящият сезон е предизвикателство за немския пазар, заяви аташето ни в Германия Тихомир Патарински. Отчита се леко задържане на резервациите Last Minute, но то може да бъде компенсирано. Променя се и очакването на германските туристи към желаната от тях ваканция, като голяма част от тях търсят устойчиви екологични предложения и възможности за приключенски туризъм.

Заради това в момента много хотели в България са добре запълнени с немски туристи, а други отчитат отлив. Данните на туроператорите в Германия показват, че през този летен сезон се очаква до 5% ръст спрямо 2022г.

Относно туристите от Полша масово идват семейства с няколко деца, а интересът към България и тази година е традиционно висок, подчерта туристическото ни аташе в страната Николай Костов. Нараства и броят на пътуванията, но до собствени жилища, които поляците са закупили у нас.

Те предпочитат страната ни, въпреки че през този сезон на полския пазар са навлезли няколко нови туроператора, които предлагат оферти и подбиват цените на пакетите у нас. Очакваният ръст от туристи от Полша през този сезон е до 20%.

Реалните данни от Турция пък показват, че интензивният поток от туристи ще се запази до нивата от миналата година. Въпреки че заради отслабената турска лира хората свиват пътуванията си, България остава желана дестинация, посочи Теодора Таскова - туристическо аташе в Турция.