Нено Димов: Трудно се установява кой замърсява въздуха

Изнасяме 10 пъти повече боклук от този, който внасяме, каза екоминистърът

Общество
09:23 - 17 Септември 2019
1645
Нено Димов: Трудно се установява кой замърсява въздуха

“България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне, да не е повече от половината, което може инсталацията да изгаря. Това стимулира производството на български горива от отпадъци”, с тези думи министърът околната среда и водите Нено Димов обясни пред Нова телевизия защо вкарваме боклук от Италия. Той коментира наболелия проблем с чистотата на въздуха, протестите от последните дни в Русе, Нова Загора, Бургас и Перник, както и противоречивите тези покрай проверките в четири ТЕЦ-а.

Димов така и не отговори на въпросите кой точно замърсява въздуха в Русе, Бургас и Нова Загора. Трудно е да се докаже кой точно замърсява въздуха, тъй като въздухът се разпространява, посочи министърът.

Транспортът на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци в зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и са част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които са с разрешение, от страната, която ги поема, обясни Нено Димов.

"Средното ниво на изгаряне на отпадъци в Европа е 21 %. За България 3. 3 %. Само четири държави изгарят по-малко от България", каза още той.

„Тец-овете трябва да преминат през определена процедура. ТЕЦ „Брикел“ е представил инвестиционно намерение, което трябва да мине през преценка за оценка за въздействие и след това през комплексно разрешително. През месец август е извършено пробно изгаряне, с което да се премери замърсяването на въздуха. В момента тече проверка. Още на 27-ми август аз разпределих проверка за тези случаи и ще видим, защо изобщо е бил разрешен такъв обем от районната инспекция. Това така или иначе няма да бъде изгорено“, каза той по темата за мръсният въздух от ТЕЦ-овете.

Нено Димов отговори и на въпрос за загробването на свинете с АЧС: "Загробването не се случва в близост до питейни води".