Неочакван обрат: 0 лева субсидия за партиите

Парламентът отхвърли предложението и за 1 лев, и за 8 лева на глас

Политика
18:19 - 05 Декември 2019
3126
Неочакван обрат: 0 лева субсидия за партиите

Неочакван обрат се случи късно през деня днес в пленарната зала по време на гласуванията в бюджета за 2020 г. Парламентът отхвърли предложението и за един, и за осем лева субсидия на действителен глас на партиите и на практика ги остави без субсидия.

В проекта за държавен бюджет за догодина правителството предлагаше размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас по Закона за политическите партии през 2020 г. да е 1 лев. При първото гласуване резултатът беше 103 гласа "за", 120 - "против" и един "въздържал се", с което предложението бе отхвърлено. Последва прегласуване и ново отхвърляне - 104 "за", 120 - "против", един народен представител се въздържа.

Депутатите не приеха и текста на БСП субсидията да стане 8 лева. Против бяха 119 народни представители, 98 - "за", шестима се въздържаха. Депутатите от "Обединени патриоти" подкрепиха левицата. Припомняме, че решението партиите да получават по 1 лев от държавата за действителен глас беше гласувано от парламента още през лятото.

Народното събрание излезе в десетминутна почивка за уточняване на казуса, тъй като не е ясно как ще бъдат финансирани партиите и дали ще се върне старото положение от 11 лв. на глас. ДПС се обяви за дебат между политическите сили за изработване на модел за финансиране, който да бъде приет от обществото.

Окончателният резултат е 0 лева субсидия за политическите партии. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента след гласуването в пленарна зала, с което бяха отхвърлени предложенията на БСП за 8 лева субсидия и предложението на ГЕРБ за субсидия от 1 лев. Той обясни, че резултатът от гласуването е факт благодарение на това, че от ДПС предварително са ги изобличили в съглашателство.

"Предотвратихме една огромна несправедливост. Това, което се предлагаше, обслужва само големите партии", каза той. По-рано днес Мустафа Карадайъ предположи договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова искането на левицата за 8 лв. да мине като при гласуването депутати от ГЕРБ не присъстват в пленарната зала.

Социалистите обявиха, че е застрашен политическият плурализъм, европейските демократически стандарти. ГЕРБ се защити, че са изпълнили волята на над 2 милиона българи, изразена на референдума.

За да няма съмнения за аритметически сметки, Йордан Цонев от ДПС предложи поименна проверка преди гласуването. Има 137 депутати до тук, има кворум, обяви по средата на процедурата председателят на НС Цвета Караянчева.