Неофит с призив: Да се помолим на Богородица да спре агресията и войните

Чистотата и светостта на Божията майка ще остават винаги образец за всеки, който чисто търси пътя към Бога, каза патриархът

Общество
16:03 - 15 Август 2022
1549
Неофит с призив: Да се помолим на Богородица да спре агресията и войните

Всяка година празникът на Успението на Божията майка изпълва душите и сърцата ни с чиста духовна радост и дълбоко благоговение пред дивния Божи промисъл за света и човека, пред тайната на извършеното от Господа изкупление и спасение на човешкия род. Това се посочва в обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Успение Богородично.

В днешния ден стореното от Господ Иисус Христос за нас е засвидетелствано в живота на онази, която след Него е почитана от цялата Църква – земна и небесна, като пръв плод на тайнството на богочовечеството. Днес тридневна в небесата се възнася тази, която единствена от всички човеци намери благодат у Бога, за да участва в това тайнство. Да стане майка по плът на Божия Син, така щото Той да стане и Син Човешки, и по този начин цялото човечество да бъде спасено от проклятието на смъртта. 

Днес в небесата се въздига тази, която нямаше дял в смъртта и тлението, защото заради чистия си живот и безусловната си любов към Бога беше избрана, за да вмести Невместимия: „Днес небесата разтварят недра и приемат родилата Този, Когото целият свят не може да вмести, а земята, като им отстъпва източника на Живота, с благословение и величие се украсява“ (Слава, гл. 5, на Утринната на Успение Богородично).

Чистотата и светостта на Пресвета Богородица ще остават винаги образец за всеки, който чисто търси пътя към Бога и Неговото вечно спасение. Този единствено верен път към живота тя извървя първа от всички – посветена Богу още от майчина утроба, изцяло отрекла се от себе си и от всичката земна суета, в свято послушание към Божията свята и съвършена воля, и затова тя остава завинаги „по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите“ и облажавана от всички родове (срв. Лука 1:48). Затова и към нея всякога ще се отправят молитви и моления, защото тя остава завинаги посредница между Бога и целия човешки род и нейното молитвено ходатайство е по-силно от всяко друго, се посочва в обръщението.

Нека усърдно да търсим и просим това могъщо нейно ходатайство! Да призоваваме Пречистата да измолва от своя божествен Син мир и благодат за целия свят, блага воля между всички човеци и прекратяване на всяко човеконенавистничество и богоборчество, опетняващи Божия образ в нас. Да я молим да разпростира над целия свят своя Покров, за да предотвратява всяка агресия и войнолюбие, особено когато те засягат братя по вяра и род – нещо, което с болка и свити сърца наблюдаваме с месеци и за чието прекратяване отправяме всеки ден нашите горещи молитви към Бога, пише още в обръщението.