Непал забранява TikTok

Страната се притеснява от влиянието на социалната мрежа върху подрастващите

Новини
17:40 - 13 Ноември 2023
2460
Непал забранява TikTok

Властите в Непал обявиха днес, че ще наложат забрана за използването на китайското приложение за споделяне на видео съдържание TikTok заради вредното му влияние върху обществото, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

TikTok вече беше частично или напълно забранен от други държави, като в много от тях се изтъкнаха опасения относно сигурността на приложението.

Повече от 1600 случая на киберпрестъпления, свързани с TikTok, са регистрирани през последните четири години в Непал, според местни медии.

Министърът на комуникациите и информационните технологии на Непал Реха Шарма каза, че решението за забрана на TikTok е било взето на заседание на кабинета по-рано днес.

"Колегите работят по техническите аспекти на ограничаването на достъпа", каза Шарма пред Ройтерс. От телекомуникационния регулатор на Непал посочиха, че доставчиците на интернет услуги са получили указания да затворят приложението. "Някои вече затвориха, докато други ще го направят по-късно днес", посочиха от регулатора пред Ройтерс.

TikTok не отговори веднага на искане за коментар по въпроса. В предишни подобни случай от китайската компания майка на приложението, ByteDance, посочиха, че подобни забрани са "погрешни" и че се основават на "погрешни схващания".

Съседната на Непал Индия забрани TikTok заедно с десетки други приложения от китайски разработчици през юни 2020 г., заявявайки, че те могат да компрометират националната сигурност.

TikTok вече е забранен за употреба и на служебните телефони на служители от редица европейски институции и държавни структури в САЩ.