НЕПРИЯТНО: Вежди Рашидов предизвика нов "Me Too" скандал

"Всички курви се събудиха да се сетят, че преди 16 години са изнасилвани", изрече доайенът на НС посред огромния дебат за насилието у нас

Политика
15:58 - 07 Август 2023
10476
НЕПРИЯТНО: Вежди Рашидов предизвика нов "Me Too" скандал

Дойанеът на Народното събрание Вежди Рашидов попари обществеността, като се забърка в нов скандал ала "Me Too", но не в подкаст издание, а като изрече от трибуната на парламента грозни думи срещу жертвите на насилие. 

"Всички курви се събудиха сега да се сетят, че преди 16 години са изнасилвани", каза той по време на острия дебат в пленарната зала, докато течеше ремонтът на Закона за защитата от домашно насилие, касаещ дефинирането на интимните връзки като възможност да бъдат приравнени към брачните съюзи и фактическото съжителство с цел по-лесно изваждане на ограничителни заповеди и преследване и по гражданското право, а не само по Наказателния кодекс. 

Записът с казаното от Рашидов изтече по няколко канала и предизвика вълна от възмущение из мрежата. 

Ето какво написа един от върлите протестъри отпреди две години и яростен критик на сглобката между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС Арман Бабикян: 

"Дами и господа, мнението на Вежди Рашидов относно Закона за домашното насилие: “Кое е по-различно? За насилието, за кое? Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички к*рви се събудиха да се сетят, че преди 15 години са изнасилвани”

Добре, че сглобката спасява страната!". 

"Как не Ви е срам, г-н Рашидов! С тези думи правите показно за това защо са необходими промени в Закона и Наказателния кодекс. С тези думи демонстрирате в колко дълбоко сексистко и женомразко общество живеем и колко много работа имаме още!

С тези думи показвате какво е недопустимо да се изрича от най-високата трибуна! Да не говорим, че ги изричате по време на обсъждането на промени, предложени и от Вашата парламентарна група.

Ние никога не сме очаквали нещо различно от Вас – отношението към дълбоките обществени проблеми винаги е било такова. Затова няма закони и работещи институции. Затова от началото на годината са били убити 12 жени – но Вие ги наричате по друг начин, нали? И те ли влизат в изречената по-нагоре квалификация или са само изнасилените?

Вие сте срам за цяла България! Призоваваме да си получите заслуженото за тази реплика, защото ще останете в историята с нея!", написаха пък гневно от Български фонд за жените. И поискаха незабавно оставката на най-възрастния депутат.