Нервни разстройства при една трета от възстановилите се от COVID-19

Най-често срещаните са тревожно разстройство и афективно разстройство

Свят
13:23 - 07 Април 2021
3060
Нервни разстройства при една трета от възстановилите се от COVID-19

Всеки трети от преболедувалите коронавируса страда от нервно или психично разстройство шест месеца след заразяването. Това става ясно от проучване на британски и американски учени, публикувано в научното списание „Lancet Psychiatry”.

Учените са провели изследване на 236 хил. пациенти. Те са проверили за наличие у преболедувалите COVID-19 последствия под формата на 14 различни нервни или психически разстройства шест месеца след като човек е бил диагностициран за първи път с коронавирус.

Проучването е установило, че хората, които са преболедували COVID-19, са по-склонни да развият мозъчни нарушения, отколкото онези, които са преболедували грип или други респираторни заболявания.

"Сред 236 379 пациенти, диагностицирани с COVID-19, изчисленото разпространение на диагнозите на неврологични или психиатрични заболявания през следващите шест месеца е 33,62 процента", се казва в публикацията.

Най-често срещаните са тревожно разстройство (17% от оздравелите) и афективно разстройство (14%). Други диагнози са по-рядко срещани: исхемичен инсулт при два процента, разстройство, предизвикващо употребата на психоактивни вещества при 6.5 процента, безсъние при пет процента и деменция при 0.7 процента.

Тези показатели обаче са по-високи при тези, които са преболедували по-тежко COVID-19 и са преминали през лечение в реанимация. Като цяло, за 13% от анкетираните, диагнозите, свързани с психични или нервни разстройства, са поставени за първи път.

"Нашите данни предоставят важни доказателства за степента и естеството на грижите, които може да се изискват. Констатациите също подчертават необходимостта от засилено неврологично наблюдение на пациенти, които са приети в интензивно лечение или имат енцефалопатия (невъзпалително мозъчно заболяване) по време на болестта COVID-19 ", се казва в изследването.