Несебър остава в списъка на ЮНЕСКО

Топ
10:31 - 15 Септември 2023
1153
Несебър остава в списъка на ЮНЕСКО

Несебър остава в списъка на световното културно наследство в ЮНЕСКО, съобщиха от Министерството на културата, предаде БТА. Решението е взето на на 45-ата разширена сесия на ЮНЕСКО  от 10 до 25 септември в Рияд. Присъствали са министърът на културата Кръстю Кръстев, неговият заместник Чавдар Георгиев и съветника му Амелия Гешева.

Българската делегация, представила позицията на страната ни по този казус в късния следобед на 14 септември, е била водена от министъра на културата и зам.-министър арх. Чавдар Георгиев. България участва като член за първи път от 30 години.

От 20 страни повече от половината са гласували положително за  оставането на Несебър. 

Веднага след като бе съобщена добрата новина, кметът на Несебър – Николай Димитров, изказа благодарности на вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и на заместник- министъра Чавдар Георгиев, на всички представители на нашата делегация, които защитиха позицията и престижа на Несебър.

Благодарение на защитената позиция, страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен план за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова, допълват от МК.

По време на посещението си в Рияд министър Кръстев се е срещнал и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за международните културни отношения на Саудитска Арабия. В рамките на разговора са били обсъдени редица въпроси от сътрудничеството в областта на културата между двете държави. В рамките на сесията страната ни е инициирала и представяне на подводното наследство на България, както и неговото опазване и изследване.

Представеният документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология е предизвикал голям интерес и неформална дискусия, по време на която бяха отправени различни покани за международно сътрудничество.