Несебър подлива вода на Обзор за референдума

Любопитно
15:06 - 25 Февруари 2021
1573
Несебър подлива вода на Обзор за референдума

Община Несебър опитва да саботира предстоящия референдум в Обзор. Това гласи писмо до редакцията на Lupa.bg, в което се о писва поредната драма около създаването на новата черноморска община Обзор, към която влизат още шест села.

Ето пълния текст на писмото:

Уважаеми журналисти,

Както знаете, на 28 февруари предстои референдум за отделяне на гр. Обзор и шест села – Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница, в нова община с административен център гр. Обзор. Въпреки желанието на Инициативния комитет за провеждане на референдума за позитивна кампания и феърплей в дебатите и срещите, предхождащи вота на населението, ръководството на Община Несебър се опитва всячески да саботира предстоящото гласуване. Като се започне още от отказа на общинския съвет в Несебър да насрочи дата за провеждането на референдума, поради което това бе извършено с решение на областния управител на Бургас, и се стигне до действия на несебърската администрация, проведени с единствената цел вотът да бъде опорочен.

Например, седмици преди вота кметът на Община Несебър Николай Димитров заличи 190 лица с настоящи адреси в гр. Обзор и някои от селата, участващи в референдума. В голямата си част това са хора, включили се в подписката за насрочване на референдума и поддръжници на отделянето на Обзор в отделна община. Така той ги лиши от правото да гласуват. Цифрата може да изглежда малка, но при регистрирани около 2000 избиратели в гр. Обзор, тези 190 заличени гласа със сигурност ще окажат влияние върху крайния резултат.
Много от тези хора са подали жалби в съда. Вече има съдебни определеия, които им дават право да бъдат отново вписани като гласоподаватели. Общинската избирателна комисия в Несебър обаче отказва да го направи.

Ирония е, че законът възлага организирането на референдума на лице, разследвано за ръководене на организирана престъпна група за купуване на гласове. Като зачитаме презумпцията за невиновност на всяко неосъдено с влязла сила присъда лице, изразяваме сериозното си безпокойство, че толкова важен и исторически обществен интерес, като провеждането на референдум за обособяване на нова община, е възложен за организиране именно на Николай Димитров в качеството му на кмет на община Несебър.

Призоваваме компетентните институции да поискат отстраняването му от изпълнението на тези функции, за да не се създава съмнение в опорочаването на процеса на пряка демокрация.

Като прикачен файл ще намерите графика каква територия от сегашната община Несебър ще се обособи като нова община с административен център гр. Обзор

За въпроси се отнасяйте към Инициативния комитет за обособяване на нова община с център град Обзор на [email protected].