Несебърският кмет се разрева пред спецсъда

Политика
18:27 - 31 Октомври 2019
5313
Несебърският кмет се разрева пред спецсъда

Имам малко дете, на което в училище му се подиграват, че баща му е в затвора. Никога не съм се занимавал с купуване на гласове и не съм ходил в махалите. Това каза кметът на Несебер Николай Димитров пред апелативния спецсъд, който решава дали да го пусне на свобода. Тричленният съдебен състав с председател шефът на апелативния спецсъда Георги Ушев ще обяви решението си до минути.

Николай Димитров, който в неделя бе избран за четвърти мандат с 8081 гласа, е сочен от прокуратурата като лидер на престъпна група за купуване на гласове. Заедно с него обвиняеми са Георги Георгиев, Петър Тодоров, Константин Лефтеров и Атанас Япаджиев. С изключение на Япаджиев, който не успя да се пребори за кметското място в Св. Влас, останалите са избрани за общински съветници.

Пледоариите на прокуратурата и адвокатите продължиха повече от 4 часа.

Според прокуратурата още преди основният свидетел Димитър Балинов да се обърне към органите, обвиняемите са го потърсили. Това станало в края на август.

Той доброволно предал 7700 лева, които му били дадени от Георгиев. Балинов провел и няколко срещи с Тодоров и Георгиев. Веднъж се видял и с кмета на Несебър. Обвинението сочи, че парите били предназначени за избиратели от малцинствата. За един глас трябвало да се плати по 100 лева. На кмета му трябвали 400 гласа.

“Никога не съм се срещал с Балинов. Винаги съм бил придружаван от колеги от предизборния офис, за да няма провокации”, обясни Димитров.

“В показанията си разпитаните свидетели са казали, че са гласували за Димитров и на предишните избори без пари", посочи адвокатката му Ина Лулчева. Повече от час тя обяснаваше, че престъпленията срещу избирателните права на гражданите са от компетентността на районните прокуратури и градска прокуратура.

“Ако Димитров остане в ареста ще видите проблем къде ще се закълне кметът на Несебър и общинските съветници”, посочи Татяна Дончева. Тя е адвокат на Лефтеров и Япаджиев.