Нешка и Илиана - 37 години любов и омраза

Нещо за четене
16:17 - 03 Декември 2020
20613
Нешка и Илиана - 37 години любов и омраза

Легендарната треньорка Нешка Робева и председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева са имали не един и два конфликта през годините. Последният епизод от сагата между тях разпали поредната война с взаимните епитети като "голяма уста с малко мозък" и "торба с лъжи". Lupa.bg връща за своите читатели лентата на вечния сблъсък между двете агресивни дами.

В периода от 1976 до 1999 г., когато начело на националния отбор е голямата треньорка Нешка Робева, се ражда легендата за "златните момичета". Началото на понятието “златни” е свързано именно с Илиана, Раева е част от първите големи успехи на момичетата на Нешка - става световна шампионка на бухалки на първенството в Лондон през 1979 г., става европейска шампионка на първенството в Амстердам през 1980 г., когато Лили Игнатова е втора, а на световното в Мюнхен през 1981 г. Илиана и Лили разделят второто място, а златото е за Анелия Раленкова.

Нешка е кума на Илиана Раева

Треньорка и състезателка са близки и извън професията - на 11 декември 1983 г. Илияна Раева се омъжва за друга спортна икона - на българския футбол и “Левски”, Наско Сираков. Кума на 20-годишната гимнастичка и 21-годишния футболист става именно треньорката на грацията Нешка Робева. Тя е сред най-специалните гости на събитието - и в обредния дом на бул. “Витоша”, и в ресторанта на Японския хотел. По думи на Раева по онова време именно Нешка е била човекът, който е свалял буйното младо момиче, връхлетяно рано от славата, на земята.

37 години по-късно двете яко са се хванали за гушите.

Предишният епизод от войната дойде през 2016 г. Тогава по време на общото събрание на федерацията Раева иронично атакува клуба на Нешка Робева заради методите на подготовка на Невяна Владинова, която остана седма на олимпиадата в Рио. В резултат на дрязгите между двете Робева изхвърча извън управителния съвет на федерацията.

Този скандал дойде след дълго затишие, след като през 2012-а двете се срещнаха и уж поне публично изгладиха отношенията си. “Скандалите ни с Нешка Робева никога не са били на лична основа, а на професионалното отношение към художествената гимнастика”, каза тогава Раева.

Драма имаше и през 2010 г., когато треньорката Лили Игнатова и гимнастичките от разширения състав на националния отбор напуснаха “Левски” и от “Герена” отидоха на “Раковски”. “Не съм възмутена, погнусена съм”, заяви Нешка Робева. И каза, че тогавашната национална треньорка Илияна Раева и шефката на федерацията Мария Гигова са инициирали скандала. “Нешке, аз ли трябва да бъда погнусена, че лъжата ти е начин на живот”, отвърна Раева. “Сигурно е така, щом го казва Илияна. Особено след като преповтаря мои думи, нееднократно изричани по неин и на Гигова адрес”, пък не остана длъжна Робева.

В интерес на истината шефката на федерацията е във война не само с бившата си треньорка, но и с повечето "златни момичета". Тя отдавна е забранила на близките си да говорят за Лили Игнатова, Адриана Дунавска, Анелия Раленкова и Бианка Панова.

Илиана Раева е в добри приятелски отношения единствено с Мария Петрова, която е нейна дългогодишна дясна ръка, а съпругът й Боби Михайлов, бившият предидент на БФС, е стар солташак с Наско Сираков.