Нещото, което не трябва да пропускате в Германия! (СНИМКИ)

Музеят на футбола в Дортмунд си заслужава всеки цент и всяка секунда

Спорт
11:30 - 05 Юли 2024
2957
Нещото, което не трябва да пропускате в Германия! (СНИМКИ)

Европейското първенство е към своя край, но и то, както и всяко предишно, остават в историята. Със своите хубави и забавни моменти, със своите премеждия за отборите, за вълненията и страстите на феновете, пропътували хиляди километри, за да подкрепят своите любимци. Но, когато се отива на такива събития, човек не трябва да се скита безцелно и да си губи времето, а да види и разгледа различни градове и забележителности - от най-култовите места, та като се стигне до галерии, музеи, църкви и т.н. Едно от нещата, които не трябва да се пропускат, е Музеят на германския футбол, отворил врати на 23 октомври 2015-а.

О, да, заслужава си много! Всеки цент, всяка секунда, в която се сблъсква човек с историята. Намира се в Дортмунд, където ще се играе един от полуфиналите на Евро 2024. И няма как да се сбърка или пропусне - сградата, която е доста внушителна, се намира точно до входа на централната гара в града.

Той съдържа над 1600 експоната, свързани с историята на германския футбол - на националния отбор и на Бундеслигата. Всичко това е разположено на повече от 1000 кв. м, с няколко 3D зали, в които могат да се наблюдават различни видеоматериали, съдържащи 25 часа кадри!

360-градусово шоу на Бундеслигата, пресъздаващо различни вълнуващи моменти от различни първенства - с техните драми, вълнения, герои и спечелени трофеи. Разбира се, има и "Зала на славата", в която ще видите най-големите футболни герои на своето съвремие.

От входа ви грабва споменът за първата световна титла на Германия, спечелена през 1954 година и известна още като "Чудото от Берн". Успехът срещу Унгария може да се наблюдава и на стар телевизор, с историческите кадри, подплатени от автентичният коментар.

Там е и обувката, с която Марио Гьотце отбеляза победното попадение за Световната купа срещу Аржентина през 2014 година, както и фланелка с автограф. Трикото на Мирослав Клозе, с което той стана голмайстор №1 на световните първенства, както и още редица атрибути на играчи от Бундестима.

Разбира се, няма как да бъде пропуснат и великият Кайзер Франц, който почина в началото на тази година и всички германци толкова много се надяват Маншафта да спечели титлата от домашното европейско първенство - знак на почит към невероятния защитник, оставил трайна следа в световния футбол.

В специална зала можете да чуете и видите песните преди участията на Бундестима на мондиали, изпълнени от местни известни певци, заедно с отбора.

Всичко, свързано с мъжкия и женския футбол на Германия - успехите на зеления терен. Различни фенски атрибути на отборите от Бундеслигата - шалчета, якета с нашивки, барабани...

За всичко това има различни опции за закупуване на билети - комбинирани, само за изложби, семейни, детски, за ученици, за възрастни, а цената варира от 6 до 25 евро - цена, която изобщо не е висока за такъв музей, в който със сигурност ще останете без дъх!