Нестандартно: На Росенец скубят трева

Според организаторите на събитието пясъкът е изкуствено затревен с райграс, а целта – земята да бъде определена като земеделска

Политика
11:55 - 17 Януари 2021
3402
Нестандартно: На Росенец скубят трева

"Групово скубане на трева!“ Нестандартната акция започна в 11 ч. и се проведе на пясъчната ивица край летните сараи на Ахмед Доган в Росенец. 

През последните дни на плажа в Росенец се появи трева, която е обхванала цялата пясъчна ивица. Според организаторите на събитието пясъкът е изкуствено затревен с райграс, а целта е земята по крайбрежието да бъде определена като земеделска, а не като плаж, съобщи Би Ти Ви.

"Направихме запитване към човек, специалист в тази област, неговото мнение е, че това не е естественият хабитат на тази трева и тя няма как да вирее на песъчливо място“, каза Бисер Русимов от Организация за защита на българските граждани.

Това автоматично ще ограничи достъпът до нея. След протестите през лятото, Министерството на туризма възложи на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да изготви специализирана карта на плаж Росенец. Картата е готова, но ивицата още не е вписана като плаж в кадастъра. 

Решението за това се оспорва от фирма, претендираща за собственост върху постройка на пясъка, която е обявена за събаряне. В мотивите за жалбата, представителят на фирмата – архитект Калин Тихолов посочва, че теренът не е пясък, а самозалесила се територия, обрасла с дървета и храсти.  

През лятото на 2020 г. пет постройки бяха обявени за незаконни, в началото на тази година все още не са премахнати. Делото за по жалбата за плажа вече е насрочено в Административен съд-Бургас за края на февруари.

Снимки: Би Ти Ви