Нестандартно! Професори следят с математически модел "Графа"

Експерти ще проверяват с формули дали настилката ще остане здрава

Новини
22:44 - 13 Юни 2019
2775
Нестандартно! Професори следят с математически модел "Графа"

Ново 20. След като и след ремонтите, по злощастната улица "Граф Игнатиев" зеят цели кратери, а разбити плочки спъват софиянци, Столична община се реши на отчаян ход - по математически модел ще се изчисли каква е вероятността да се появят нови дефекти.

Причината за нестандартната стъпка са пропаданията на настилката в участъци около релсите. Тъй като не е положена фуга около напречните отводнители при трамвайното трасе, при промяна на температурата настилката пропада.

Професори по архитектура и строителство ще направляват експертите и ще правят изчисления на цялата конструкция - дали количеството положени материали е достатъчно, за да гарантира нужната здравина.

“Искаме да сме сигурни, че в бъдеще отново няма да се появи някакъв проблем с настилката. Изчисленията ще са за цялата улица, а не само за участъците, по които има дефекти”, обясни зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов.

Купищата недоразумения при ремонта на “Граф Игнатиев” станаха повод групата на БСП в СОС да поиска нов конкурс за другата зона в центъра, която трябва да бъде ремонтирана - около храма “Св. Александър Невски”. Столичният кмет Йорданка Фандъкова припомни, че проектът, който ще се реализира, е избран след конкурс, в чието жури е имало и представители на соцпартията.

Градоначалничката отвърна на критиките:  “Като кмет имам своите бележки и имам право да ги казвам и да искам преработване”. В момента се преработва проектът за зоната около “Св. Александър Невски”, като целта е да се запази обликът на площада, нивото на тротоарите и да се избере подходящо осветление. След това проектът отново ще бъде представен публично. Ремонтът обаче ще остане за 2020 г.

Снимки Агнес Методиева